Северна Македонија у ЕУ, братски или као део Бугарске или Албаније

0

Највиши бугарски званичници упутили су опречне поруке Северној Македонији у вези са већ прилично закомпликованим почетком преговора са Европском унијом. Министар одбране тврди да Македонија у ЕУ може да уђе само као део Бугарске или Албаније. Премијер „браћу и пријатеље“ из Северне Македоније позива да заједно прославе годишњицу рођења Гоце Делчева.

северна македонија
Северна Македонија у ЕУ, братски или као део Бугарске или Албаније

Бугарски вицепремијер и министар одбране, Красимир Каракачанов упозорио је Северну Македонију да у Европску унију може да уђе уколико се прикључи Бугарској, или уколико постане албанска провинција.

„Причао сам са више скопских политичара и рекао сам им да имају две алтернативе – да се за 20 година прикључе Албанији и постану албанска провинција или да европске интеграције прођу у оквирима јединствене бугарске државе“, рекао је бугарски министар одбране.

Сасвим другачију поруку, Скопљу је упутио премијер Бојко Борисов који је „браћу и пријатеље“ позвао да заједнички прославе годишњицу рођења Гоце Делчева.

„Надам се да ћемо имати мудрости да догодине са пријатељима и браћом из Северне Македоније прославимо 150 година од рођења, уједињени на заједничком путу европских интеграција“, написао је Борисов.

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: „Према Уставу Републике Северне Македоније“.

Бугарска наводи и да је „македонски језик настао 1944. године“, те да може да се рачуна једино као „писана регионална форма бугарског језика“.

РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.