Бела џамија у Болгару – Бугарска држава усред Русије (ВИДЕО)

Град Болгар или Булгар био је политички, економски и културни центар Поволшке Бугарске, прве државе на територији савремене Русије, која је званично примила ислам. Ту се данас чува и највећи штампани Куран на свету.

болгар
Бела џамија у Болгару / Фото: Оливера Икодиновић, Спутњик

Древни Болгар, који се данас налази на територији руске Републике Татарстан, био је и прва престоница Златне хорде, а Поволшки Бугари су први народ у историји који је поразио Монголе и пружио одлучан отпор Џингис-кановој војсци, у чувеној „овновској“ бици.

Болгар је у својој историји више пута рушен и паљен и увек подизан из пепела, а након што је цар Иван Грозни 1552. године освојио Казањски канат, град је ушао у састав Русије.

Данас се у Болгару могу видети грађевине подигнуте још у доба Златне хорде, али и оне из других периода његове историје: маузолеји, џамије, минарети, водоводи, мостови, палате… Од 1998. године сви објекти су уврштени на Унескову листу светске културне баштине.

Болгар је у својој историји више пута рушен и паљен и увек подизан из пепела / Фото: Оливера Икодиновић, Спутњик

Управо овде, на месту где је примљен ислам, налази се и Болгарска исламска академија — прва и једина установа у Русији где се може стећи звање доктора исламских наука. У „северну Меку“ данас долази на хиљаде верника, посебно откако је 2012. године подигнута Бела џамија, коју су због изгледа прозвали и „татарстански Таџ Махал“. Главна реликвија је длака са браде пророка Мухамеда.

У Болгару се чува и највећи штампани Куран на свету, тежак 800 килограма. Има 632 странице, а корице свете књиге обложене су полудрагим камењем, златом, сребром и малахитом.

Куран, димензија метар и по са два, рад је италијанских мајстора и уписан је у Гинисову књигу рекорда.

Један од драгуља Болгара је и православни храм — Црква Успења Пресвете Богородице, подигнута у првој половини 18. века у част посете Петра Првог овом месту. Руски цар је издао и указ о заштити споменика болгарског насеља.

Оливера Икодиновић, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.