ЉУБАВ ШУМАДИНЦА И АФРИКАНКЕ У БОРБИ С БИРОКРАТИЈОМ У СРБИЈИ „Порођај нас коштао скоро 1.000 евра, беба од рођења нема здравствену књижицу, а жену хоће кривично да гоне зато што јој је истекла виза“

Ако је нечију љубав ојачала бирократија, онда је Бојанову и Ефрозинину. Брак младића из Младеновца и девојке из срца Африке пре годину и по дана није могла да спречи администрација, а, по свему судећи, неће га ни сада угрозити. Поготово не сада, када је овај несвакидашњи брачни пар добио ћерку и чврсто решио да се ни по коју цену не раздваја.

шумадинац и африканка
Бојан и Ефрозина не намеравају више да се раздвајају због „папирологије“ / Фото: Блиц, РАС Србија

Законита супруга рођеног Шумадинца Бојана Станковића (37) Ефрозина из Руанде већ више од годину дана не може да продужи визу, нити да извади здравствену књижицу за њихову деветомесечну бебу, а камоли да добије новчану помоћ за прво дете?!

Беба без здравствене књижице девет месеци

Тако за Блиц тврди Бојан, који вози камионе по Европи како би својој породици омогућио колико-толико нормалан живот у Србији.

Станковићи су морали да плате 110.000 динара порођај у Вишеградској јер је Ефрозини истекла виза

– Ефрозина се породила 17. маја у породилишту „Вишеградска“, а пошто јој је у том тренутку истекла виза, наплатили су нам порођај 110.000 динара. Иако ми је званична законита супруга, иако имамо венчани лист и из Руанде и из Србије, иако она носи моје презиме, морали смо то да платимо. А нисам могао да јој продужим визу, јер када сам био у Управи за странце у Савској, двадесетак дана пре рођења ћерке, нису примали клијенте због пандемије ковида 19 – започиње причу Станковић.

Због папирологије његовој породици су, каже, ускраћена многа права.

Ефрозина Станковић није могла да добије новчану помоћ од 90.000 динара за прво дете / Фото: Блиц, РАС Србија

– Детету већ девет месеци не могу да извадим здравствену књижицу. Супруга није могла да добије новчану помоћ од 90.000 динара за прво дете. На све то, сада хоће да је кривично гоне зато што јој је истекла виза. Што је најгоре, ми ништа нисмо желели да радимо мимо закона, али буквално смо били принуђени на то – жали се Станковић.

„Нису јој дали визу да не би емигрирала у Србију“

Борба с бирократијом Станковиће прати практично од почетка брака.

– Ефрозину сам упознао преко Фејсбука, а први пут смо се уживо видели две године касније. Отишао сам по њу у Африку да се оженим њоме. У Руанди смо се венчали 22. августа 2019. године, али тада су настали први проблеми. У нашој амбасади у почетку нису хтели да издају визу Ефрозини под образложењем да ће емигрирати у Србију. Морао сам сам да одем у Србију да решавам проблем. На крају, тек кад су медији писали о мојој невољи и када се променио амбасадор Србије у Руанди, добили смо папир Е у року од три дана – тврди Станковић, и наводи да га је у првом наврату борба за папирологију коштала чак 2.500 евра.

Бојан са ћерком / Фото: Блиц, РАС, Србија

Како каже, његовој супрузи издата је виза на шест месеци због склапања брака у Србији.

– Ми смо се одмах венчали у Србији. Извадили смо и венчани лист. Дакле, ништа нисмо хтели да радимо незаконито. Ефрозина је и затруднела. Нисмо чекали да нас држава јури за продужетак визе него смо сами ишли у Управу за странце да то урадимо пре порођаја – апострофира Станковић.

Портал Жена је, иначе, писао пре две године о њиховом венчању, а како је то изгледало погледајте ОВДЕ.

Ефрозину хоће кривично да гоне зато што јој истекла виза

Нажалост, и после порођаја наставиле су се Ефрозинине муке са продужетком визе.

– Кад смо прошле недеље отишли са бебом у Управу за странце да продужимо визу, рекли су нам „шта смо до сада толико чекали“. Такође, рекли су да ће „кривично гонити Ефрозину“ и да „нађем државу где ће Ефрозину примити па да она одатле аплицира за визу у Србији“. Кад сам их питао у коју државу да оде, одговорили су да је то „мој проблем“. Нисам могао да верујем – наводи Станковић.

Фото: Блиц, РАС Србија

Како каже, нема намеру да се поново раздваја од супруге.

– Не желим нигде да иде без мене. Поготово сада када имамо бебу. Само порођај нас је коштао скоро 1.000 евра. Ја тај новац не берем на грани да бих могао тако да га дајем. Радим у шпедицији, возим камион по Европи, по две недеље не видим породицу да бих јој омогућио колико-толико нормалан живот – прича овај Младеновчанин.

Ако не можемо да живимо у Србији, идемо у Африку

Ако не успеју ускоро да реше проблем, Станковићи ће бити принуђени да напусте Србију.

– Не знам стварно шта да радим. Спреман сам да одем са супругом и дететом у Африку ако у мојој земљи нема места за моју породицу – истиче Станковић.

Деветомесечна ћерка Станковића Иза Зое / Фото: Блиц, РАС Србија

Ефрозина завршила факултет и говори четири језика

Наш саговорник посебно подвлачи да је његова супруга факултетски образована.

– Ефрозина је завршила Грађевински факултет на смеру инжењер за путеве. Дипломирала је са просечном оценом 9,7. Као један од три најбоља студената добила је и стипендију. Иначе, говори четири језика и сад учи српски – закључује Станковић.

Марко Ташковић, Блиц

1 коментар

Comments are closed.