НОВО: Изашла из штампе књига „Знаменити Срби исламске вероисповести“

У Србији је из штампе недавно изашла књига “Знаменити Срби исламске вероисповести”, историчара из Сјенице Салиха Селимовића, у којој доноси биографије 50 личности из шест минулих векова, међу којима Емира Кустурице, Мухарема Баздуља, Меше Селимовића и Мехмед-паше Соколовића.

срби исламске вероисповести
Проф. Салих Селимовић

Селимовић у предговору књиге наводи да су у њој представљене биографије знаменитих Срба исламске вероисповести, који су оставили неизбрисив траг у бурној прошлости ових крајева од 15. века до данас.

У књизи је представљен и њихов богат рад од интереса за српски народ, на културном и научном пољу.

Селимовић је навео да је желео да представи многе светле примере међусобне сарадње и поштовања у, како је навео, “нашем верски подељеном народу, чију су заваду подстицали окупатори”.

– И поред мимикрије и конформизма већег дела муслимана у односу са окупаторима, знатан део муслиманске интелигенције упорно је радио на освешћивању и припадности српском националном корпусу. Ова књига посвећена је храбрим и часним људима, којима дугујемо да буду извучени из народног заборава – написао је Селимовић.

Међу истакнуте Србе за време турско-османске владавине, Селимовић убраја Иса-бега Исаковића, скендер-бега Црнојевића, лозу Соколовића, у којој посебно место припада Мехмед-паши, градитељу моста на Дрини у Вишеграду и низа задужбина широм поробљених српских земаља и турске царевине.

Странице су посвећене и Хусеин-капетану Градашчевићу, познатијем као Змај од Босне, Омер-паши Латасу, као и групи књижевника крајем 19. и почетком 20. века.

Из богате историјске грађе, аутор доноси појединости о Мустафи Голубићу, доктору Мехмеду Спахи, муфтији Зекеријаху Зеки Жинари, муфтији Мурату Шећерагићу, пишу Вечерње новости.

Ту су и биографије интелектуалаца, академика или књижевника који су обележили последњи век, међу којима су Авдо Хумо, Хасан Бркић, Осман Каранеговић, Хамза Хумо, Меша Селимовић, Скендер Куленовић, Девшић Сушић, Ћамил Сијарић, доктор Исо Калач.

Такође, ту су и биографије Емира Немање Кустурице, Мухарема Баздуља, доктора Мехмедалије Нухића и других.

Презивали смо се Вујовић: Проф. Салих Селимовић

Селимовић је дугогодишњи истраживач и аутор 14 књига о Рашкој области, међунационалним односима, сеобама, презименима…

Салих Селимовић је историчар, публициста и професор из Сјенице, у Србији. Рођен је 1944. године у Тешњу у БиХ.

Познат је по истраживањима исламизације јужнословенских простора, с посебним нагласком на демографске и миграционе процесе у Рашкој области.

Добитник је Вукове награде за 2013. годину и Кочићеве награде за исту годину.

Селимовић је у ранијим изјавама за медије говорио и о култу Светог Саве међу потурченим муслиманима у Србији, наводећи да су, да би сачували здравље и заштитили децу од урока, многи муслимани крстили своју децу, те да је то био један од разлога што је исламизовани Албанац Синан-паша наредио да мошти Светог Саве буду ископане, пренесене на Врачар и спаљене.

Паша је мислио да ће тако уништити култ тог великог српског просветитеља и одбити муслимане од Манастира Милешева.

Срна