Маск упозорио:  Да се зна, НЕ НАМЕРАВАМ да извршим самоубиство

Нови власник Твитера је то изјавио само неколико дана пошто је јавности открио како је цензурисана прича о лаптопу Хантера Бајдена

Илон Маск
Фото: GETTY IMAGES

Пошто је, уз помоћ новинара Мета Таибија, открио детаље о томе како је Твитер блокирао ширење приче о лаптопу Хантера Бајдена уочи председничких избора 2020. године, нови власник Твитера Илон Маск упозорио је да не размишља о самоубиству.

„Ако извршим ‘самоубиство’, знајте да нисам“, рекао је Маск током „спејса“ који је организвао на Твитеру.

У интерним документима која је Таиби објавио детаљно је описано како су руководиоци Твитера у дослуху са Демократском партијом забранили ширење приче о сину тадашњег председничког кандидата Џоа Бајдена, што је Маск окарактерисао као „мешање у изборе“.

Иначе, ово није први пут да амерички милијардер спомиње евентуалну прерану смрт, пошто се у мају огласио на Твитеру, написавши следеће: „Уколико умрем под неразјашњеним околностима, било је лепо познавати вас“.

Током Твитер спејса, Маск је најавио да ће објавити још информација о раду Твитера пре него што га је он преузео.

„Објавићемо све информације и покушаћемо да окренемо нови лист. Бићемо бољи и то ће натерати друге медије да истинитије извештавају или ће, у супротном, изгубити читаоце“, поручио је Маск.

Серија сумњивих самоубистава

Да Маскова упозорења о „самоубиству“ треба озбиљно схватити, говоре и искуства многих пре њега.

Примера ради, пошто је ухапшен, силоватељ Џефри Епстин је у затворској ћелији умро под неразјашњеним околностима. Америчке власти су саопштиле да је реч о суициду, међутим његови адвокати су поставили питање како је могуће да је Епстин извршио самоубиство у затворској ћелији која је била под константним надзором.

Сумњу у званичну верзију догађаја подстакла је и нада многих да је Епстин био спреман да открије имена јавних личности која су заједно са њим учествовала у трговини девојкама које су касније биле злостављане и силоване на његовом приватном острву „Литл Сент Џејмс“.

Необичне околности су довеле и до смрти могула Џона Мекафија 2021. године који је, такође, наводно извршио самоубиство у затвору у Барселони. Он је био оптужен за утају пореза пошто није пријавио приход од промоције криптовалута током консултантског посла, а само неколико сати пре него што је пронађен мртав, шпански суд је одлучио да га испоручи Сједињеним Државама.

Мекафи је у децембру 2019. године твитовао да му америчка влада прети убиством, а та наводна претња дошла је убрзо пошто је најавио да ће објавити 31 терабајт података о корупцији унутар владе.

Ни саветник у Белој кући Винсент Фостер није боље прошао. Он је 1993. године пронађен мртав од последица прострелне ране на глави. Власти су и у овом случају саопштиле да је реч о самоубиству.

Фостер је био близак сарадник Клинтонових и, с обзиром на то да је био пословни партнер Хилари Клинтон, имао је важна сазнања о финансијским пословима те породице, а реч је о периоду када је против Клинтонових поднет велики број пријава за наводна кривична дела.

Исте године самоубиство је наводно извршио и Ед Вили који је пронађен мртав у шуми у Вирџинији, такође са прострелном раном на глави. Вили је био човек који био задужен за прикупљање новца за Клинтонове, а његова жена Кетлин неколико година касније је открила да је Ед упао у финансијске проблеме због чега је отишла на састанак код Била Клинтона, тадашњег председника. Међутим, она није добила помоћ, него ју је, према њеним речима, Клинтон сексуално узнемиравао.

Оно што је веома битан детаљ јесте тврдња Кетлин Фили да ју је амерички председник напао само неколико сати пре него што је њен супруг пронађен мртав.

У мају 1993. године пронађено је и беживотно тело Џона Вилсона, градског одборника у Вашингтону. Вилсон је пратио скандал „Вајтвотер“ који се тицао истраге о улагањима Клинтонових у некретнине њихових сарадника Џима и Сузан Мекдугал и постојали су наводи да је био спреман да објави податке о прљавим пословима породице која је тада била на власти.

илон маск
Фото: Сузан Волш, АП

Годину дана касније, пронађено је тело Кети Фергусон, биве жене Клинтоновог телохранитеља Денија Фергусона. Она је тврдила да је њен бивши супруг одвео државну службеницу Полу Џонс у хотелску собу Била Клинтона где јој је овај изнео „неморалну понуду“. Иак је Дени Фергусон то негирао, на крају се ипоставило да је Кети говорила истину, а да је Бил Клинтон склопио вансудски споразум са Џонсоновом.

Управо због оваквих прича, многи доводе у питање безбедност Илона Маска који је очигледно, са разлогом, поручио да му не пада на памет да изврши самоубиство.