Брнабић: Истражујемо све гробнице, недавно нађена тела деветоро Албанаца

0

Република Србија је, на територији централне Србије, истражила све гробнице за које смо имали податке и од приштинске делегације и од Међународног комитета Црвеног крста или било кога другог, уз велику помоћ и подршку страних држава, осим две, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

ана брнабић
Фото: Никола Анђић, Танјуг

Брнабић је, у Скупштини Србије, током разматрања Предлога за промену Устава Србије, рекла да се за две гробнице, за које је приштинска делегација јавила, у овом тренутку скупљају додатне информације и подаци.

“И то ћемо истражити. То радимо брзо и ефикасно. Кад год се појави макар какав траг или информација одмах на томе радимо”, навела је Брнабић одговарајући шефу посланичке групе Уједињена долина – СДА Санџака Шаипу Камберију који је рекао да би Брнабић требало да говори и о случају Панда, Петрово село, Батајница и о другим случајевима.

Она је рекла да је последња активност завршена пре две недеље и у питању је локација рудника Кижевак.

Брнабић је навела да су нађени посмртни остаци девет тела, а 20. маја су позване њихове породице Албанци са територије Косова и Метохије да уколико желе одају почаст, што су оне и учиниле.

“Приштина апсолутно ништа није урадила. Последње активности које су урадили су биле 2018. године. Те 2018. године су нашли тела две убијене породице цивила, никакве везе нису имале са било каквим борбеним дејствима. Од тога троје малолетне деце, убијених метком у потиљак. Нико није одговарао. Од тада Приштина више ништа није радила без обзира на све информације које смо предавали Приштини за откопавање потенцијалних масовних гробница”, рекла је Брнабић.

У Приштини остаци 350 особа које не желе да идентификују

Она је навела да су у овом тренутку у приштинској мртвачници још увек остаци 350 особа које они не желе да идентификују.

“Ми не можемо да добијемо већ дуги низ година, у неким случајевима више од деценије, ни информације о телима која су у Приштини у мртвачници”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да може да прича и о Батајници, Петровом селу и неким другим местима и “да јој је бесконачно жао што су се те ствари дешавале”.

“Жао ми је свих убијених, свих њихових породица, жао ми је свих несталих”, рекла је Брнабић.

Полемика трајала готово два сата

Полемика премијерке Брнабић, посланика Камберија и посланика социјалиста Ђорђа Милићевића о темама Устава Србије, Устава Косова, владавини права, ратним злочинима и правима мањина, трајала је иначе скоро два сата.

Председник Скупштине Ивица Дачић неколико пута је позвао присутне да се врате теми дневног реда – предлогу за промену Устава, и истакао да је то „велика ствар јер судије и тужиоце после промене Устава више неће бирати Скупштина“.

Посланик Камбери „грди Устав“ / Фото: РТС printscreen

Камбери је изјавио је да је промена Устава потребна и то не само у делу о правосуђу и изнео низ примедби на низ уставних решења.

„Члан један Устава који Републику Србију првенствено дефинише као државу српског народа, проблематичан је са аспекта мањина“, рекао је Камбери и додао да више од 20 одсто становника Србије чине националне мањине.

Камбери је рекао и да је текст преамбуле Устава „препрека било каквој нормализацији односа са Косовом“ и изразио бојазан да ће Европска комисија обуставити преговоре о осталим поглављима уколико у поглављу 35 нема напретка.

Оценио је да промене Устава у области правосуђа јесте прилика за успостављање гаранције независности правосудних органа од сваке врсте политичког утицаја.

Шеф посланике групе СПС-а Ђорђе Милићевић изјавио је да посланик Камбери није говорио о дневном реду.

„Ја поштујем националне мањине, о правима мањина много пута смо говорили у Скупштини и добро су дошли у Србији. Гледамо их као грађане Срвбије, али националне мањине морају поштовати Устав“ рекао је Милићевић.

„Као када бих ја прогласила независност Карабурме“

Премијерка Брнабић је рекла да су мањине добродошле „јер је ово њихов дом као што је и наш“, али за Камберија је рекла да је лицемер и да је промашио тему.

„То што нисте за ове амандмане, директно говори о томе колико сте заиста искрено за наше европске интеграције и колико сте за Србију у ЕУ. Ово је, чини ми се, еклатантан пример лицемерја“, оценила је Брнабић излагање посланика Камберија.

Фото: Слободан Миљевић, Танјуг / Влада Србије

Премијерка је додала да је Србија у погледу националних мањина „поставила стандарде“ у Европи.

Истакла је да за Србију не постоји „Устав Косова“ које је прогласило независност „као када би она прогласила независност Карабурме, а да никог са Карабурме не пита“.

Фонет

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.