Шеклер: Данас видовдански бој водимо против коронавируса

Данашњи видовдански бој одвија се свакодневно, на сваком месту, против невидљивог и тихог непријатеља – вируса ковид 19, а наш оклоп данас је вакцина, поручио је одликовани вирусолог др Миланко Шеклер.

миланко шеклер
Фото: Brunel University

Он је у име свих лауреата, а посебно у име медицинских радника и институција здравственог система, захвалио на одликовањима која су им додељена, и то баш поводом Видовдана, који је, каже, велики и значајан празник Србије и представља чврсту потку несаломиве историје народа.

Шеклер је опасност и последице борбе против короне упоредио са сликом Косова Поља дан после косовске битке и приметио:„Сваки дан је и битка и дан после”.

„Замислимо вапај и јауке који одјекују, војску хећима, травара, бербера и обичног света који лута пољем тражећи мртве или живе. Тужна слика је представљена Косовском девојком, која представља и спасиоца и медицинску сестру и лекара, а на нивоу подсвести нетакнуту девојку и сачувану част Србије плаћену непрегледним пољем мртвих и рањених”, рекао је Шеклер и додао да је Бој на Косову био је само један дан, а последице трају вековима, а данашња борба против ковида 19 траје 16 месеци, а исто толико траје и борба против њених последица.

Фото: Илустрација

Уз примедбу да је тадашњи непријатељ био видљив, бучан и хвалисав, овај данас је све супротно, невидиљив, тих и скроман, скренуо је пажњу да би волео да је вирус мало већих димензија, јер би и онда сви поверовали да он постоји.

„Али, не видимо ни електроне, основну грађу елемента струје, па сви добро знају да жица под напоном и она која није под напоном изгледају исто, али да она под напоном не треба да се дира. Исто је и код вируса, инфицирана и неинфицирана особа изгледају исто, а једино што може да нас заштити је поштовање мера, дистанца, маске, вакцинација”, указао је Шеклер, преноси Танјуг.

Он је навео да данас здравствени радници лече људе који се у болничким креветима боре са непријатељем, који се неретко окрене и са пацијената пређе на лекаре и сестре.

„И зато се данашњи видовадански бој одвија свакодневно, на улицама, у кафанама, на свадбама, прославама и другим окупљањима… Са последицама се суочавамо свакодневно, посебно здравствени радници. Док ми седимо у овим климатизованим просторијама, неко облачи скафандер и на 39 степени и улази у црвену зону, у покушају да спаси нечији живот”, рекао је Шеклер.

Навео је и да су они који су ишли на Видовдан на Косово пошли у оклопима, са шлемовима, чиме су били заштићени од повреда, убода и посекотина, али је то углавном била властела, док су они без те заштите гинули у највећем броју.

„У данашњој борби коронавирусом користе се вакцине, то је врста оклопа која ствара систем заштите. И данас тог оклопа има за све грађане. Питам се да ли би, да је на Косову било оклопа за све ратнике, исход битке био овакав и како би историја Србија изгледала”, истакао је Шеклер.

Он је у име свих „ратника из здравственог система”, пре свега постхумно одликованих, упутио захвалност држави што примећује ту борбу и покушавају да је поставе у први план.

„Искористите ваше оклопе, спремите се за битку, вакцина је једини пут, јер другог пута, са мање жртава, нема”, поручио је Шеклер и показао да уопште није разумео смисао косовског завета и метафизички значај определења Кнеза Лазара, његове војске и целог српског народа за Царство Небеско.

Политика