Португалски шамар Скопљу: Македонски језик је бугарски

0

Македонски језик је некада био бугарски, изјавила је португалски државни секретар за европска питања Ана Паула Закаријас и изазвала бурне реакције у Скопљу.

македонски језик
Нове уцене из ЕУ за Северомакедонце / Фото: ЕПА ЕФЕ – Г.Л.

Македонски премијер Зоран Заев најавио је да ће министарство иностраних послова те државе реаговати на изјаву португалског секретара за европска питања, Ане Пауле Закаријас, која је рекла да је „македонски језик некада био бугарски“.

„Преговори Северне Македоније и Бугарске су тешки… Очигледно су повезани са језиком у Северној Македонији, који је некада био бугарски“, рекла је Португалка.

Почетак преговора Северне Македоније и Албаније са Европском унијом блокиран је већ месецима, јер Бугарска инсистира да се претходно реши низ питања везаних за македонски национални идентитет и језик.

Европске дипломате, који већ месецима критикују позицију Бугарске у овом спору, надале су се да ће одласком владе Бојка Борисова проблем бити брзо решен.

Дипломатски извори у Бриселу рекли су за Политику да већина чланица ЕУ сматра да је позиција Бугарске према почетку преговора са ЕУ „неодговорна и неодбрањива“, те да Софија због тога „великом брзином губи пријатеље“.

Бугарски председник Румен Радев пак сматра да је техничка влада у последњих месец и по дана, успела да осталим чланицама „јасно представи“ ставове Софије.

„Мислим да су схватили да су неосноване оптужбе на рачун Бугарске“, рекао је Радев, преноси РТС.

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Португалски ударац Македонији, Скопље најављује контрамере

Бугарска је једина земља која блокира почетак преговора Скопља са Европском унијом.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: „Према Уставу Републике Северне Македоније“.

Бугарска наводи и да је „македонски језик настао 1944. године“, те да може да се рачуна једино као „писана регионална форма бугарског језика“.

П.О, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.