Прва европска земља уводи једномесечни карантин и полицијски час: Извињавамо се вакцинисанима

Летонија је најавила једномесечно затварање после пораста инфекција, поставши прва земља у Европи која је поново наметнула ограничења усред новог таласа заражавања.

летонија
Фото: Ints Kalnins, Reuters

Према подацима америчког Центра за контролу и превенцију болест, ова балтичка земља има једну од највећих стопа нових случајева ковида у односу на популацију у свету.

„Наш здравствени систем је у опасности. Једини излаз из ове кризе је вакцинисати се“, рекао је премијер Кришјанис Каринш на хитној сједници владе. Он је оценио да је због ниске стопе вакцинације у земљи дошло до пораста броја пацијената који су примљени у болницу.

Влада је увела полицијски час од месец дана, од 20:00 до 5:00, и затворила школе и све продавнице које нису неопходне, преноси Еуроактив.

„Морам да се извиним вакцинисаним грађанима“, рекао је Каринш, додајући да ће бити дозвољено да се наставе само неопходни послови производње, изградње и неопходни послови.

летонија
Премијер Кришјанис Каринш окривио је ниску стопу вакцинације у Летонији за пораст броја пријема у болнице / Фото: Ројтерс

У Летонији је до сада вакцинисано 57 одсто становништва.