Ковид пропуснице и Србија: Шта знамо до сада и како живот с њима изгледа у свету

Годину и по дана од почетка пандемије корона вируса, у периоду када у Србији дневно умире 50 или више људи, болнички капацитети су све пунији, надлежни су донели одлуку о увођењу ковид пропусница.

ковид пропуснице
Изглед пропуснице у Италији

„Свакако намеравам да користим ковид сертификат, пошто сам вакцинисана“, прва је реакција Ирине Јањићевић на одлуку надлежних.

Ови сертификати важиће од суботе, 23. октобра, за боравак у угоститељским објектима у затвореним просторима, у периоду од 22 сата до затварања.

Дакле, ковид пропуснице важиће само три сата – од 22 сата до затварања локала, односно до 1 сат иза поноћи.

„Ово укључује и свадбе зато што се одржавају у угоститељским објектима. Ако неко жели да има свадбу или рођендан на отвореном простору или до 22 сата не мора да има ковид пропусницу.

„Ако остају после 22 сата, потребне су ковид пропуснице“, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић на конференцији за новинаре.

Додала је да ће сви они који имају потврду друге, односно треће вакцине имати валидан ковид сертификат.

„Контролом ковид пропуснице преко QР кода, који већ постоји у здравственом систему за сваког појединца, знаће се да ли је сертификат валидан или не“, рекла је Брнабић.

У Србији је, према званичним подацима, корона вирусом до сада заражено 1.062.960‬ људи, а преминуло је 9.214.

До 19. октобра, једну дозу вакцине добило је близу три милиона људи, ревакцинисано је више од 2,8 милиона, а трећу дозу примило је близу 800.000 људи.

Шта су ковид пропуснице?

Овим документом доказујете да сте заштићени од корона вируса и то на три начина:

Да сте примили вакцину против ковида

Да сте прележали вирус

Или да имате негатив резултат ПЦР или антигенски тест за корона вирус

Како ће функционисати ковид пропуснице?

Брнабић је објаснила да на ковид пропусницама неће бити фотографије, него ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ уз пропусницу.

То значи да ћете уз ковид пропусницу морати да приложите личну карту, пасош или возачку дозволу.

„Валидан ковид сертификат представља потврда друге, односно треће дозе вакцине. Када је у питању друга доза, она не сме да буде старија од 210 дана“, додала је.

Ако немате ковид сертификат, можете приложити негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, као и антигенски тест не старији од 48 сати.

Уколико сте прележали ковид у претходних седам месеци, а нисте вакцинисани, можете да приложите негативан антигенски тест, који је валидан 48 сати.

Брнабић каже да ће постојати проблеми са увођењем ковид пропусница у мањим срединама и апеловала је на личну и грађанску одговорност, јер се, како је рекла, не може све исконтролисати.

ковид пропуснице
Из Кризног штаба најавили су да ће ковид пропуснице бити потребне за улазак у клубове и барове

Шта је са странцима?

„За странце је валидан ЕУ дигитални сертификат или дигитални сертификат друге земље са којом Србија има споразум о прихватању сертификата о вакцинацији против Ковида-19″, рекла је Ана Брнабић.

Шта је са свадбама и осталим прославама?
„За свадбе, рођендане и све остало што се одржава у угоститељским објектима – неопходна је ковид пропусница после 22 часа“, нагласила је Брнабић.

Дакле, ако се неко затекне у објекту, мораће у случају контрооле да покаже пропусницу.

Шта каже струка?

Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, поздравио је доношење одлуке о пропусницама, али је додао и да су стручњаци то предлагали пре три месеца.

Он тврди да ниједна земља у Европи, али и у свету, није увела све мере одједанпут.

„Почиње се са оним за шта се сматра да ће морати да се спроведе и да ће бити добро спроведено, а иза тога следи постепено проширење на све.

Морамо то да урадимо, јер је враг однео шалу. Много је оболелих, много умрлих, ово морамо да пресечемо“, рекао је Тиодоровић, а преноси дневни лист Данас.

Тодоровић додаје да је његова једина примедба што ковид пропуснице нису уведене раније и каже да их је медицински део Кризног штаба предлагао пре три месеца.

Епидемиолог Зоран Радовановић оценио је да су надлежни у Србији „дебело закаснили“ са увођењем ковид пропусница.

Он је за новинску агенцију Бета рекао да је Србија тренутно по броју новозарежних и умрлих од корона вируса међу водећим државама у свету.

„Са тим (увођењем ковида пропусница) се дебело закаснило“, додао је Радовановић.

Повереник: „Људска права нису прекршена увођењем ковид пропусница“

Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података, изјавио је да неки вид позитивне дискриминације увођењем ковид пропусница не би био кршење људских права.

„Када кажем позитивне дискриминације, мислим на оне који имају ковид пропуснице, јер ће њима бити дозвољен улазак у тржне центре, позоришта, биоскопе и на спортске догађаје“, рекао је Мариновић за РТС.

Додао је да мало другачије гледа на негативну дискриминацију, јер би то подразумевало да свако мора да има ковид пропусницу да би могао да дође на радно место, да оде код лекара, у школу.

Мариновић је напоменуп да заштита података не би била проблематична, посебно јер је у сврху здравља.

Реаговања на друштвеним мрежама

Према анкети Би-Би-Си на српском која је спроведена на друштвеној мрежи Твитер већина људи је била за увођење ковид пропусница.

Ипак има и оних који не верују да ће бити делотворне.

Неки нису сигурни када ће у току дана пропуснице важити.

Како изгледа живот са ковид пропусницама у Европи

Ковид пропуснице, серфтификати или потврде слично изгледају и функционишу у европским земљама.

Санитарна пропусница важи у Француској од 21. јула.

Испрва је поседовање такве пропуснице било неопходно само за посете биоскопима, позориштима, музејима, спортским дворанама и други културним установама.

У Француској је показивање ковид пропуснице постала свакодневница 21. јула. Код њих је уз наведена места, пропусница неопходна и за боравак у кафићима на затвореном и отвореном, при уласку у зоолошке вртове, библиотеке, позоришта, биоскопе, ноћне клубове и коцкарнице.

Обавезна пропусница или негативан тест, не старији од 48 сата, утичу и на туристе, те се без њих не могу посетити Ајфелов торањ, музеји, забавни паркови и туристички бродови.

Исте мере важе и за и боравак у хотелима, одмаралиштима и камповима, као и за коришћење јавног превоза. Како наводи ББЦ, казна за неношење маске у превозу износи 135 евра.

Улазак у тржне центре могућ је без пропуснице, осим ако локалне власти одлуче другачије.

Влада Словеније је у септембру увела ПЦТ – ковид пропуснице за вакцинисане, оне које су прележали ковид или оне који имају негативан тест.

Њихово увођење изазвало је две реакције у Словенији – демонстрације, али и већи одзив на вакцинацију.

Поседовање ковид пропусница у Италији је постало обавезно од 15. октобра.

Медицински радници морају да буду вакцинисани да би радили, а ковид пропуснице су обавезне за улазак у ресторане, кафиће, биоскопе, музеје.

Уредба обавезује све запослене Италијане, у јавном и приватном сектору, на поседовање ове пропуснице – њих око 23 милиона.

Ако је немају, следи суспензија са посла и обустава примања плате, док је за послодавце предвиђена казна од 1.500 евра ако невакцинисанима толеришу долазак на посао.

У Португалу, земљи са највећом стопом вакцинације против корона вируса у свету (готово 86 одсто људи), мере се полако укидају, а ковид пропуснице више нису потребне за улазак у ресторане, кафиће, хотеле, казина, теретане и спа, која је до скоро била потребна за приступ оваквим местима.

Португалци потврду о вакцинацији могу да „скину“ и инсталирају на мобилни телефон.

У Бугарској, држави са најмањом стопом вакцинације у ЕУ (око 30 одсто) надлежни су најавили обавезну зелену ковид пропусницу за улазак у ресторане, позоришта, биоскопе, концертне дворане, теретане, клубове и тржне центре пошто се земља суочава са скоком броја заражених.

Би-Би-Си на српском

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.