Вишевековна мистерија: Шта се десило с енглеским принчевима

Један од највећих скандала у историји Енглеске догодио се 1483. године, кад су два принца нестала из Лондонске куле док их је пазио њихов стриц Ричард, војвода од Глостера (касније Ричард III). У том периоду, старији принц је требало да буде крунисан за краља Енглеске, међутим то се никад није десило. Околности њиховог нестанка биле су сумњиве, али се до дан-данас не може са сигурношћу тврдити ко је одговоран за то и шта се дечацима десило.

енглески принчеви

Године 1461, Едвард IV постао је први члан династије Јорк који је ступио на енглески трон. Његова владавина праћена је низом нестабилности које су проузроковали такозвани Ратови ружа због чега је на кратко свргнут с власти, али се поново вратио на трон 1471. Међутим, његово здравствено стање нагло се погоршало 1483. и краљ умире 9. априла исте године у својој четрдесетој години живота. Његов легитимни наследник Едвард V, у то време дванаестогодишњак, био је исувише млад, па је бригу о њему и његовом две године млађем брату Ричарду преузео војвода од Глостера који је именован за Лорда-протектора малолетних принчева.

Kрунисање младог Едварда V било је заказано за 22. јун 1483, а како се он у време очеве смрти налазио у замку Ладлоу на школовању, са својом пратњом је стигао до Лондонске куле где је требало да борави до крунисања. Његов млађи брат Ричард му се убрзо придружио. Непосредно пред крунисање, повело се питање о томе да ли су деца преминулог краља легитимни наследници трона. Наведено је да је Едвард IV пре брака са краљицом Елизабет Вудвил, био у љубавној вези са Лејди Еленор Талбот. Иако с њом никад није био у браку, Парламент је брак краља и краљице прогласио нелегитимним, па тако ни њихова деца нису могла да буду наследници трона. Ово је ишло у прилог војводи од Глостера који је 25. јуна крунисан за краља као Ричард III.

Непосредно након крунисања њиховог стрица, дечацима се губи сваки траг. Верује се да су последњи пут виђени у јулу месецу, али не постоји никакав доказ да су напустили Лондонску кулу. Италијански калуђер Доминик Манћини, који је био у посети Енглеској у време ступања Ричарда III на трон, записао је да су дечаци одмах након стричевог крунусања пресељени у унутрашње одаје куле, а како су пролазили летњи месеци, тако су се њих двојица све мање и мање појављивали. Временом су се појављивале разне теорије у вези са наглим нестанком Едварда V и Ричарда од Шрезбурија. Негде је забележено да је један лекар извештавао да се Едвардово здравствено стање нагло погоршало, док је сам Манћини писао да се Ричард свакодневно молио за опрост грехова јер је веровао да му се ближи смрт. Ипак, најшире прихваћен одговор на ову загонетку је да је за њихову смрт одговоран лично Ричард III како би био сигуран да дечаци неће оспорити његово место на трону. Ову теорију је пропагирао Томас Мор, енглески државник из 16. века. Поред тога, неки прсти су уперени и у Хенрија VIII Тјудора који је на енглески трон дошао након погибије Ричарда III 1485. године. Иако не постоје докази да је он умешан у смрт дечака, многи сматрају да је имао мотив. Ипак, верни витез Ричарда III, Сер Џејмс Терел, који је 1502. ухапшен за велеиздају, признаје под тортуром да је лично он убио дечаке на захтев њиховог стрица, што само повећава сумњу, али никако не даје коначан одговор због околности под којима је признао.

Године 1674. почеле су припреме за обнову дела Лондонске куле и радници су, чистећи шут, дошли до невероватног открића. Два костура, довољно мала да одговарају годинама Едварда V и његовог брата, лежала су испод степеница. Нажалост, у то време није постојала пракса форензичког испитивања и анализа ДНK, па су многи одговори заувек изгубљени. Скелети, за које се верује да припадају дечацима, пренети су у Вестминстерску опатију где су сахрањени. Од тада је више пута затражена дозвола за ексхумацију остатака у циљу добијања коначног одговора на вишевековно питање, али Црква Енглеске упорно одбија да изда дозволу за форензичка испитивања.

Кафенисање.рс