Тајни експерименти над сирочићима уз подршку ЦИА-е

Амерички здравствени систем подржао је експеримент над данском децом са тадашњих 400.000 круна у само једној години, што би данас износило више од 600.000 евра.

експеримент
Фото: АФП

Неколико стотина деце без родитељског старања било подвргнуто суровим експериментима у којима су им прикључиване електроде на тела а истовремено су морали да слушају гласне звуке, открио је недавно дански радио у документарцу под називом „Потрага за самим собом”.

Експерименти су спровођени у Данској, а подржавала их је америчка Централа обавештајна служба ЦИА.

Експерименти, чији је циљ био да се открије веза између наследних фактора и шизофреније, кршили су такозвани Нирнбершки код којим се уводе етичка ограничења за испитивања на људима.

Истраживање је започето раних шездесетих година и у њега је било укључено 311 данске деце, од којих су многа била усвојена или су живела у оближњем сиротишту, а спровођено је у подруму Окружне болнице у Копенхагену. Настало је по идеји америчког психолога Зарнофа Медника, професора Универзитета у Мичигену.

Медник није могао да пронађе адекватну групу за истраживање у САД, пошто у тој земљи није било регистра становништва уз помоћ кога би испитаници били праћени дужи период. Зато је помоћ потражио од данског професора Финија Шулсингера, чиме је започето истраживање које је трајало годинама у Данској.

Аутор документарца Пер Веник као дете је био предмет тог експеримента. Он се сеćа да је био стављан у столицу, електроде су му биле постављене на руке, ноге, груди око срца и морао је да слуша веома гласне и узнемирујуćе звуке. Тест је требало да открије да ли дете има психопатске особине.

Испитивана су деца чије су мајке биле болесне од шизофреније, али и деца која су била у контролној групи, пошто нису имала менталних болести у породици, а међу њима је био и Веник.

„Било је веома непријатно. И то није само моја, већ је то прича многе деце. Обећали су ми нешто забавно пре него што су ме одвели у болницу. Мислим да је то било кршење мојих грађанских права. Мислим да је веома чудно да неки људи знају више о мени него што сам ја знао“, казао је он за Дански радио, преноси Спутњик.

Деци није речено у каквом ће експерименту учествовати, ни пре њега, али ни пошто су прошли испитивање, наводи се у документарцу.

Веник је последњи пут учествовао у овом експерименту 1973. године, када је имао 24 године. Ни тада му није речено о чему се ради. И не само то, него је био праћен у наредних 10 година, а да то није знао, већ је сасвим случајно открио.

„Отишао сам у болницу због кожне болести. Тада сам сазнао да је свака моја посета лекару била пријављивана одељењу за психологију у болници“, сведочи Веник.

Какво је истраживање било у питању, сазнао је тек пре три године. Тада је одгледао амерички документарац о тајним експериментима над децом у ком су тројке, које су раздвојене на рођењу, тајно испитиване како би се утврдио однос наслеђа и окружења на развој детета. Тада је почео истраживање о свом искуству, што је преточено и у документарни филм.

Веник је, истражујући експерименте којима је био изложен, открио и везе са америчком обавештајном службом ЦИА и америчким здравственим системом.

Амерички здравствени систем подржао је експеримент над данском децом са тадашњих 400.000 круна у само једној години, што би данас износило око 4,6 милиона куна, односно 618.000 евра.

Још занимљивије је што је амерички фонд под називом „Фонд за хуману екологију“ дао за те експерименте тадашњих 21.000 долара, што би данас износило око 160.000 евра. Како је открио Викиликс, тај Фонд је шездесетих година радио у корист ЦИА, наводи Дански радио.

експеримент
Фото: Илустрација

Press TV