Упокојио се Митрополит пергамски Јован

Митрополит пергамски Јован (Зизјулас) упокојио се 2. фебруара 2023. године у Атини.

митрополит јован зизјулас

Блаженопочивши Митрополит пергамски Јован рођен је 10. јануара 1931. године у селу Катафигио код Козанија. Студирао је теологију на универзитетима у Солуну и Атини, где је 1955. године дипломирао. Богословско усавршавање наставља на Харварду, где је стекао звање магистра. Докторирао је 1965. године у Атини. Предавао је на факултетима у Глазгову, Единбургу и Женеви, као и на Грегоријанском универзитету и Краљевском колеџу у Лондону. Такође, предавао је и у богословским академијама Светог Владимира у Њујорку и Светог Крста у Бостону.

У чин ђакона је рукоположен 14. јуна 1986. године, а сутрадан и у презвитерски чин. За Митрополита пергамског је изабран 17. јуна 1986. године. Избор га је затекао на катедри професора Догматике на Аристотеловом Универзитету у Солуну. У епископски чин је хиротонисан 22. јуна 1986. године у храму Светог Георгија у Фанару.

Старешина Подворја Цариградске Патријаршије у Атини постаје 2002. године. Од 2006. године митрополит Јован је копредседник Мешовите међународне комисије за дијалог Православне Цркве и Римокатоличке Цркве. Представљао је Цариградску Патријаршију у разним међународним и међуцрквеним организацијама.

Савремени српски теолози прокоментарисали су вест о смрти митрополита Зизјуласа. Пренисимо један од коментара:

„Титуларни митрополит одавно непостојеће епархије, човек без пастирског и духовничког искуства, читаву своју академску каријеру посветио је увођењу егзистенцијалистичке филозофије у православну теологију, знатно се ослањајући на Мартина Бубера (ко не верује, може да прочита књигу „Ја и ти“ овога аутора), мада је стално пропуштао да га наведе као извор – што је пракса која у науци има своје име. Из његове академске теологије недостају суштински битни елементи православног живота – пост, молитва, покајање, подвиг… али је та бестелесна интелектуална атмосфера његових дела снажно привлачила многе православне душе, и узроковала много подела и саблазни међу православнима.

Идеолог фанариотске верзије папског примата, и један од главних преговарача око уједињења плућних крила.

Његов утицај ће се још дуго осећати“.

СПЦ / Хронограф