Требиње најбоље место на свету за живот после одласка у пензију

Немачки магазин Фокус прогласио је Требиње за најбоље место на свету за живот после одласка у пензију.

требиње
Фото: Свјетлопис, Владимир Тадић, Wikipedia

Фокус је ранг листу направио поређењем 575 градова на свету, а као критеријуме је, између осталог, узео безбедносну ситуацију и квалитет здравствене заштите по мишљењу странаца који живе у тим местима.

Осим овога, приликом избора за најбоље место за живот после пензионисања узети су у обзир и просечна кирија и трошкови живота у поређењу са Берлином, затим добра клима, квалитет ваздуха, као и колико брзо и без стреса може да се прође кроз град аутомобилом или јавним превозом.

Од укупно 100 Требиње освојило 81,9 бодова. Приликом оцењивања највише бодова је остварено на име станарина, трошкова живота и здравствене заштите. Свака земља се на листи појављује само једном са својим најбољим градом.

Требиње је највише бодова добило у три категорије, пријатан транспортни систем, ниска стопа криминала и индекс загађености, који покрива чистоћу и квалитет ваздуха.

Клима је медитеранска, месечни трошкови су око 70 одсто мањи него у Берлину. Нешто лошије оцене Требиње је имало само у здравственом систему који је испод просека у глобалном поређењу.

Ове године Требиње је напредовало за 1,1 бод.

Немачки магазин пише да се Требиње налази на најјужнијем делу БиХ и близу мора, те да је најмање место које се нашло на овој листи.

требиње
Поглед на Требиње са Црквине, испред Грачанице: Фото Никола Тркља

Немачки лист истиче да је град историјски занимљив са римокатоличком катедралом, српским православним манастиром и џамијом које илуструју различитости.

Међу десет најбољих места за „златно доба“, после Требиња, сврстани су Анталија у Турској, Мангалоре у Индији, Ћингдао у Кини, Куенка у Еквадору, Сорокаба у Бразилу, Коимбра у Португалу, Велико Трново у Бугарској, Темишвар у Румунији и Осијек у Хрватској.

Политика