Сијарто: Западна Европа је кренула ка „енергетском колапсу“

0

Политика западне Европе одбијања руске енергије, чак и у недостатку одговарајућих алтернатива, могла би довести до системског колапса када јавност ове зиме остане без грејања, упозорио је у понедељак мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто.

петер сијарто
Петер Сијарто

„Све ове изјаве… из западне Европе о питању снабдевања енергијом једноставно уопште не функционишу с приближавањем зиме“, објаснио је Сијарто на састанку дипломата своје земље, преноси новинска агенција Спутњик.

Министар иностраних послова је истакао да, иако „идеолошке, политичке, комуникацијске изјаве уз ефективну подршку међународних медија могу лако надувати балоне који људима покривају очи“, сва идеологија у свету неће грејати грађане ЕУ када се приближи зима.

Инсистирајући да Мађарска још није упала у ову замку, он је упозорио да ће се притисак других влада ЕУ само погоршати, јер се тренутни светски поредак „приближава огромном колапсу, готово брзином астероида“. Руски извори су саставни део европске енергетске безбедности, рекао је, наговештавајући да би без њих социјално незадовољство могло довести до колапса система.

Не само да Мађарска неће говорити о санкцијама руској енергетици, него ће је и друге нације тихо подржати по том питању – чак и ако то неће учинити јавно, рекао је Сијарто амбасадорима. Док је Будимпешта одбијала позиве циелог блока на ембарго на руску нафту и гас откако је та идеја први пут почела кружити међу политичарима ЕУ, друге државе које су некада тражиле да Москва буде кажњена због Украјине брзо су схватиле да ниједан други извор енергије не може надокнадити губитак руских залиха.

Трошкови електричне енергије у Немачкој и Француској у петак су порасли до рекордних висина, подстакнути претњом Москве да ће затворити последњу оперативну турбину на гасоводу Северни ток 1 на тродневно одржавање. Те земље, међутим, нису једине које су осетиле жаоку санкција које су требале казнити Русију, а Европљани свих националности гомилају гориво које имају – било да је то дрва за огрев или угаљ – за дугу зиму која је пред нама.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.