Филм „Божји човек“ српске редитељке Јелене Поповић освојио је многа срца, глуми и Мики Рурк

– Оно што је мене везало за ту причу, поготову на личном нивоу, јесте то да је он човек који је гоњен на правди Бога – рекла је редитељка Јелена Поповић.

филм о светим нектарију егинском
Филм Божји човек / Фото: Youtube printscreen

Филм „Божји човек“ редитељке Јелене Поповић, снимљен у америчко-грчкој копродукцији, имао је светску премијеру 25. априла на Међународном филмском фестивалу у Москви, где је добио награду публике у главној категорији, а у нашим биоскопима публика ће моћи да га види у септембру.

Наиме, овај филм говори о животу Светог Нектарија Егинског, који је светац савременог доба. Умро је у Атини 1920, а канонизовала га је 1961. године Цариградска патријаршија.

– Оно што је мене везало за ту причу, поготову на личном нивоу, јесте то да је он човек који је гоњен на правди Бога. Значи, човек који је био поштен, човек који се жртвовао за свој народ, који је волео свој народ. Наравно, они који воле власт и којима је то најважнија ствар, укључујући и људе у цркви, нажалост, иако има добрих свештеника и владика, али има и оних којима је власт најважнија. Он је доста страдао због тога. Био је гоњен до краја живота. И оно што је мене фасцинирало је то на који начин је он са свим тим недаћама одржао своју веру до краја и нашао оно што ми сви желимо, а то је права слобода која једино може да постоји у нама и у нашем срцу и која није везана за оно што се догађа око нас – рекла је редитељка Јелена Поповић у Јутарњем програму РТС-а.

Поред Ариса Серваталиса и Александра Саше Петрова, у овом филму глуми и Мики Рурк.

– Арис Серваталис је одличан глумац и имала сам срећу да радим са њим јер је он човек такође посвећен вери, самим тим има ту неку ауру која на први поглед одаје утисак да он може да буде Свети Нектарије Егински – рекла је редитељка Јелена Поповић.

Мики Рурк је имао мању, али значајну улогу, човека који је парализован. Када је Свети Нектарије преминуо и док су припремали одећу за погреб, једна од монахиња је случајно његову поткошуљу ставила на кревет у коме је тај паралисани човек лежао. Он је тог момента устао и проходао, према сведочењу очевидаца.

Филм је у оригиналу снимљен на енглеском језику.

Хронограф