Знате ли шта је „лотосово стопало“? Ужасан кинески обичај и симбол потчињености жене (ФОТО)

С обзиром на то да су у почетку само жене из имућнијих породица везивале стопала, обичај на почетку није био широко популаран и везано стопало је тада било симбол моћи и раскоши.

лотосово стопало
Лотосово стопало, симбол еротичности кинеске жене

Везивање стопала је стари кинески обичај спречавања раста стопала девојчица и младих жена. Према облику који стопало има после везивања оно се назива још и лотосово стопало, златни лотос…

лотосово стопало

Обичај везивања стопала је јединствен обичај који је особен део традиционалног кинеског начина живота, културе и естетике.

Услови у којима је живела кинеска жена у традиционалном друштву и њена потчињеност мушкарцу били су један од услова за укорењивање обичаја. С обзиром на то да су у почетку само жене из имућнијих породица везивале стопала, обичај на почетку није био широко популаран и везано стопало је тада било симбол моћи и раскоши. Њиме је жена себе поштеђивала рада, а касније, када је ова пракса дошла до свих слојева друштва, везано стопало је добило естетске и еротичне оквире сматрајући се идеалом лепоте жене.

лотосово стопало

Још у раном детињству девојчице су биле припремане на болан и дугогодишњи процес ломљења костију и кидања мишића. Постојало је више врста подвезаних стопала у зависности од нивоа деформитета, и као такво, стопало је било продукт ручног рада са разним значењима.

лотосово стопало

Била су организована и такмичења везаних стопала, а победница у овој врсти надметања добијала би већи престиж. Обичај је био неравномерно распрострањен кроз време у различитим деловима Кине.

лотосово стопало

„Лотосово стопало” кинеске традиције се сматрало најеротичнијим делом женског тела, па што је било мање, мушкарци би га више пожелели. У ствари, постојала је класификација, оне жене које су имале најтања, најмања, шиљаста, лучна, намирисана, мека и симетрична стопала могле су постати „златни лотос“, који је био највише одликовање женске лепоте.

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.