Планирао освету месец дана: Убица био жртва вршњачког насиља – Претио да ће бацити бомбу, школа игнорисала!

Начелник Полицијске управе за Град Београд Веселин Милић саопштио је детаље трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду. Истакао је како је малолетни починилац планирао напад месец дана и да је имао написан списак и исцртан план школе. Напоменуо је да је нападач у ранцу носио два пиштоља са три оквира и четири Молотовљева коктела и да је после напада сâм позвао полицију.

напад у школи
Начелник полицијске управе Београда Веселин Милић / Фото: РТС

Начелник Полицијске управе за Град Београд Веселин Милић рекао је на конференцији за медије у Влади Србије да су неми пред огромном људском трагедијом која изазива тугу и бол и припаднике МУП-а обавезује да информише о реалном чињеничном стању о јутрошњој пуцњави у ОШ „Владислав Рибникар“ у којој је убијено осморо ученика и радник обезбеђења.

Навео је да је јутрос око 8.40 дежурну службу полиције позвала заменик директора школе Иванка Јовановић и рекла да је дете у школу ушло са ватреним оружјем и да насумично пуца. Одмах су упућене патроле полиције.

„После тога је у 8.42 позвало НН лице и представило се као К. К. Рекао је да је пуцао у више лица у ОШ Владислав Рибникар, улица Краља Милутина број 10. Доласком полиције на лице места утврђено је да је дошло до употребе ватреног оружја од стране наведеног дечака који је и позвао нашу дежурну службу којом приликом је страдало осам ученика школе, од чега седам девојчица и један дечак“, рекао је Милић.

Навео је да се највероватније ради о С. Н. (2009), Б. А. (2011), А. Б. (2011), А. Д. (2009), К. Н (2010) М. А (2009), Е. К. (2009), А. Ч. (2009), као и раднику обезбеђења.

Истакао је да су повређена још четворица дечака и две девојчице, као и учитељица С. Т.

„Починилац планирао злочин месец дана“

Милић је рекао да је реч о реалним чињеницама које указују на стварно чињенично стање и да можда предузимају неке ствари које нису дозвољене, али да јавност треба да се упозна са свим до чега је ово злодело довело и да је кроз један начин плански и организовао месец дана планирао извршење.

Додао је да је у току вршење увиђаја и утврђивање свих релевантних чињеница расветљавања догађаја.

„Према досада прикупљеним сазнањима, дете К. К. је у дужем временском периоду планирао извршење овог кривичног дела. Мотив још увек није утврђен, нити нам је саопштио. Дана 3. маја 2023. изабрао је из разлога што је учионица историје била у близини улаза у школу, а први час је имало његово одељење VII-2. Ватрено оружје, пиштољ који је за сада нађен, калибра 9 мм са три оквира, као и малокалибарски пиштољ је узео из стана свога оца, оставио у торбу, где је припремио и понео четири Молотвољева коктела„, рекао је Милић.

Додао је да је починилац одмах по доласку у школу извадио пиштољ и пуцао у радника обезбеђња Д. В. после чега се окренуо ка деци и А. Б која је била дежурна и, ни крива ни дужна, седела за столом.

„Б. А. која је такође стајала поред стола, као и С. Н. која је била поред клавира, пуцао према њима и лишио их живота. Затим је наставио ходником ка учионици историје, где је успут заменио оквир, ушао је у учионицу и одмах са врата пуцао ка учитељици и осталим ученицима. Затим излази из учионице, одлази до дворишта школе, где вади оквир из оружја, позива полицију и после тога га лишавамо слободе“, рекао је Милић.

Начелник полиције је показао и списак деце који је починилац саставио и план школе на којем је утврдио приоритетне мете и на који начин да уђе у одељења са бројем деце који је планирао да убије у сваком одељењу.

„Сам је радио план улаза у школу, излаза из школе који је нађен на његовом радном столу и како је сам рекао, одредио је приоритетне мете. Скица мало изгледа као из неке видео-игрице или хорор филма, што указује да је детаљно и по разредима школе планирао како да уђе у коју учионицу и како које дете да ликвидира и у ком броју“, рекао је Милић.

Професорка Хрнчић о томе шта може бити окидач за оружани напад на вршњаке
Осам ученика и радник обезбеђења жртве су пуцњаве у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду. Професорка психологије Јасна Хрнчић говорила је за РТС о томе које околности доводе до тога да дете отвори ватру на остале ученике, као и како спречити овакве трагедије.

Професорка психологије и социјалног рада на Факултету политичких наука Јасна Хрнчић рекла је за РТС да је пуцњава у Основној школи „Владислав Рибникар“ трагедија целог народа, као и нешто што се у Србији досад није дешавало.

„То је нешто што се редовно се дешава у САД, о томе сам ја читала као стручњак из те области, као и разлозима зашто се дешава, али први пут се то догодило у Србији. Ово је озбиљна трагедија, значи да је нешто што је најпоразније и за школски систем, децу, родитеље“, рекла је Хрнчићева.

Објашњавајући шта може довести до овакве трагедије, Хрнчићева наводи да су то најчешће деца која су под притиском и која имају лоше искуство у школи.

„Врло често се налазе у ситуацији која је конфликтна и не знају да је реше, вуку га различите стране и, на пример, родитељи притискају на једну, школа на другу страну, вршњаци на трећу. Често су злостављана, исмејавана деца и оно што је изузетно важно, то је фактор доступности оружја. Оружје које може толико много људи да уништи је доступно детету“, навела је Јасна Хрнчић.

Професорка поставља питање како је детету доступно оружје и како зауставити наоружану особу.

„Како ћете то да зауставите, чувар је обучено обезбеђење без заштите од терористичких напада, на шта ово личи када чујете резултате“, рекла је професорка.

Проглашена тродневна жалост

Влада Србије прогласила је петак, суботу и недељу за дане жалости у Србији, речено је на конференцији за медије у Немањиној 11. Начелник београдске полиције Веселин Милић рекао је да је напад у ОШ „Владислав Рибникар“ био планиран и да је постојао списак жртава. Министар полиције Братислав Гашић рекао је да је отац нападача ухапшен. Министарка здравља Даница Грујичић известила је о стању повређених, који се налазе у Ургентном центру и на клиници у Тиршовој. Министар просвете Бранко Ружић изјавио је саучешће породицама жртава, наводећи да децу родитељима нико не може да врати.

Министар полиције Братилав Гашић рекао је да је отац дечака који је извршио злочин ухапшен.

Тврдио је да је оружје држао закључаним и да је за то имао одговарајуће легалне дозволе, рекао је Гашић.

Министар полиције потврдио је да су пронађена оба пиштоља за која су издате легалне дозволе 2016. и 2017. године, као и да је дете очигледно имало шифру сефа.

Навео је и да је, према незваничним информацијама, дете са оцем ишло у стрељану. Према оцу биће предузете законом предвиђене мере, рекао је Гашић.

Ружић о наводима да је починилац био жртва вршњачког насиља

На питање да ли је дете које је починило злочин пријављивало да је било жртва вршњачког насиља, министар Ружић је рекао да постоје налази клинике у Тиршовој и Центра за социјални рад, према којима је дете дошло са посекотином на усни коју је задобило у приватној школи глуме.

„По том основу се не може извести закључак да је било потребно даље поступање у смислу решавања било које врсте проблема које је наступило према том детету“, рекао је Ружић.

Уместо да се помоле за жртве, министар Ружић (СПС) је позвао све присутне на „минут ћутања“, који је практикован у периоду атеизма-комунизма, а представља масонски обичај – сурогат опела, као да у српским школама већ више од две деценије не постоји веронаука. Најављено је да ће и наредних дана, уместо молитвом за покој душа настрадалих, настава почињати „минутом ћутања“.