Дане Чанковић: Трамп ће понудити Путину СТВАРАЊЕ ДВОПОЛАРНЕ ЕПОХЕ

Амерички председник Трамп има стратегију поновног враћања САД као једине суперсиле у свету. У ту стратегију тешко може да „уклопи“ Русију. Зато је могуће да руском председнику Путину понуди стварање двополарне епохе и то кроз процес контролисаних регионалних сукоба, са крајњим исходом стварања две сфере интереса. Али, кренимо редом.

стварање двополарне епохе
Фото: Танјуг/АП

БиХ има или нема територију?

Председник Додик је у изјавама од 4. и 20. новембра 2017. године рекао да БиХ нема територију, а у изјавама од 10. марта и 9. јула 2018. да је БиХ територија. Покрет сматра потребним да се наведене изјаве разјасне. У последњих петнаестак година изјављивали смо и писали више саопштења и текстова на ту тему. Задњи текст о томе био је  „Шта је нама Босна и Херцеговина“ од 6. марта 2017.

Дејтонска БиХ је државна заједница, која има заједничке установе (институције) и као таква нема територију. Територију имају у правном и својинском смислу Бошњачко-хрватска Федерација и Република Српска (51, односно 49 процената од територије бивше СР БиХ). Када би БиХ имала територију, тада Уставни суд БиХ не би расправљао ни доносио одлуке о књижењу перспективне војне имовине, која се налази у Српској, на Министарство одбране БиХ. Све то је од велике важности и због одбране суверенитета Републике Српске, који је, као највише право Дејтонским споразумом, остављен ентитетима.

Стране службе су осмишљавале како да заваде пре свега Србе и муслимане

Стране службе су врло лукаво учествовале у разбијању СФРЈ, распламсавању шовинизма, а посебно у сукобљавању Срба и муслимана. Злочин у Сребреници је најочигледнији пример. Зашто нико од муслиманских представника није реаговао на криминалне пресуде припадницима тзв. Десетог одреда на челу са Драженом Ердемовићем (питање је да ли је одред званично и био у саставу Војске Републике Српске) који су највише побили заробљених муслимана. Он је, за такав ужасан злочин добио само пет година затвора, а одслужио мање од три године. Припадници тзв. Десетог одреда су били различите националности, и они су позвани када се видело да часни српски официри неће да учествују у таквом злочину. Занимљиво да је високи официр Војске РС, који је рођен као Србин и који је учествовао у свему томе, у почетку рата, много чинио да би дошло до идеолошког рата унутар самог српског народа. Никада нико није озбиљно истраживао стварне организаторе злочина над муслиманима у Сребреници, а окривљени су генерал Младић и председник Караџић. Није искључено да у тим страним службама није било и припадника хрватских служби. Подсетићу на наше писање у којем се не искључује да су идеје о рушењу џамија и православних цркава у БиХ дошле из Загреба, како би се подстицао сукоб између Срба и муслимана. Чак је могуће да је отуда дошла и идеја о писању Меморандума како би преко њега и причом о великој Србији распламсавали свој хрватски радикални национализам и усташтво.

стварање двополарне епохе
Сарајево

При томе не мислим да је постојала никакава зла намера код аутора Меморандума, него да је постојала лукава инспирација са стране за његово стварање и његова злоупотреба од стране Хрвата. Србима је само насметао, узимајући у обзир и Међународни суд у Хагу.

Трамп нуди Путину стварање двополарне епохе?

стварање двополарне епохе
Фото: Михаил Климентиев, Спутник

Амерички председник Трамп има стратегију поновног враћања САД као једине суперсиле у свету. У ту стратегију тешко може да „уклопи“ Русију. Зато је могуће да руском председнику Путину понуди стварање двополарне епохе и то кроз процес контролисаних регионалних сукоба, са крајњим исходом стварања две сфере интереса. Вођство у њима би имале САД и Русија и то са потпуно различитим системом вредности. Можда се може помислити да је Западна Европа у другој половини XX века, па и данас, потпуно слободна, међутим није тако као што на први поглед изгледа. НАТО није формиран само због СССР-а.

НАТО и ми

НАТО је средство противрелигиозног центра моћи које служи за дисциплиновање, кажњавање, потчињавање држава и народа. Циљ тог центра моћи је експлоатација природних ресурса и контрола човечанства, између осталог и политиком „завади па владај“ и „циљ оправдава средство“.

Разлози зашто српски народ не треба да буде део НАТО-а нису само у томе што је НАТО 1999. године извршио агресију на Србију и Црну Гору, 1995. бомбардовао српске положаје у РС и пресудно утицао на пад Републике Српске Крајине, нити у томе што би српски војници гинули за туђе интересе, но понајвише што би се уласком у НАТО изгубила слобода, прихватили бисмо лажни систем вредности, изгубио би се српски православни идентитет, па бисмо чак и озаконили неприродност и настраност.

Улога и даље активности НАТО-а зависиће од тога колико ће споменути центар моћи, у даљем периоду, имати контролу над њим. Уколико се та контрола настави, наставиће се и неправедна глобализација, а у нашем региону кренуће се у коначну реализацију пројекта велике Албаније, са најважнијим циљем увлачења православља и ислама, Русије и Турске у рат. Савезништво православља и, да тако кажем, нормалног ислама највећа је препрека остваривању циљева противрелигиозног центра моћи и неправедној глобализацији.

нато
Протест против НАТО-а на Цетињу

Међутим, на Западу је дошло до унутрашње борбе између малог броја оних који су се удаљили од сваког смисла, постали бахати, осиони и насилни у свом огромном богатству и у жељи да приграбе богатство читавог света, и оних који су незадовољни „расподелом“ богатства и власти. У том процесу су и они који желе изграђивати праведнији свет. У томе је и утицај религије од изузетног значаја.

Срби треба да су поносни, јер се поново српски народ бори за своју слободу и слободу човечанства, и то не из прикрајка него стоји на челу те борбе. Колико год делује чудно, српски народ има највећу вредност, када је најтеже јављају се они који су спремни дати животе за српство, за најсветије вредности. А највећа слабост НАТО-а јесте човек, војник анестезиране душе, који нема суштинског смисла и није спреман дати свој живот за туђе интересе.

И на крају сваки текст завршавам: Победимо кризу радом, радујмо се и радимо.

Бањалука, 16. јул 2018.

Председник СНП „Избор је наш“