Столтенберг: Додатне НАТО трупе кренуле на Космет, то не значи одустајање од политичког решења

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас да су додатне трупе које алијанса шаље кренуле ка Косову али да то не значи одустајање од тражења политичког решења за сукоб.

НАТО
Фото: EPA-EFE/S.L.

Он је током дводневног састанка шефова дипломатија алијансе у Ослу поновио да је насиље против мировних снага Кфора на Косову потпуно неприхватљиво, преноси Ројтерс.“НАТО ће остати на опрезу. Бићемо ту да обезбедимо окружење. Додатне трупе шаљемо како би помогле да смиримо и смањимо тензије”, одговорио је Столтенберг на питање зашто се шаљу додатне трупе.

Шеф НАТО-а изјавио је пре два дана да ће послати додатних 700 војника на Косово како би сузбио насиље које је избило на северу и припремити још један батаљон који ће послати уколико то буде неопходно.“НАТО предузима овај корак како би осигурао да Кфор има снаге и могућности које су му потребне да изврши свој мандат”, изјавио је Столтенберг на конференцији за штампу у Ослу, после састанка са премијером Норвешке Јонасом Гаром Стореом.

Он је „најоштрије осудио ничим изазване нападе на трупе Кфора на северу Косова, који су довели до рањавања 30 припадника мировних снага и додао да насиље враћа корак уназад Косово и цео регион и излаже евроатлантске аспирације ризику.