Природни драгуљ планине у Србији: „Долазили на носилима и са штакама, кући одлазили на ногама“

У подножју планине Јелице налази се прави природни драгуљ лековитих извора.

слатинска бања
Фото: Рина

Многи се ту лече од реуматизма и кожних обољења. Анализом воде потврђена је лековитост, а Слатинска бања има више сумпорводоника него остале бање у Србији.
Некада се у овој помало заборављеној бањи лечило пола бивше Југославије, тврде мештани, који памти дане када је ово место било пуно гостију који су тражили и многи нашли решење за своје бољке.

„Долазили су људи са свих страна, све је било пуно, рођена сам овде и памтим да су људе овде доносили на носилима, после лечења они устану, неки дођу са штакама и штаповима, па их  после 15 купања баце“, каже Зоран Ђуровић.

Ово место нетакнуте природе данас је потпуно неискоришћено. Посећују га они који су сигурни у његова лековита дејства. Чак и у позним годинама ту долазе по виталност.

„Овде сам се лечила и од псоријазе и од реуме, због зглобова, била сам прилично немоћна, прсти су ми били укочени“, каже Љубинка Икодиновић.

Многа домаћинства пре одређенеог времена издавала су смештај и бавила се бањским туризмом. Сада је ситуација потпуно другачија и овде се у већини случајева долази само код родбине. Поред самог избора бањске воде, мештани су сами својим рукама саградили брвнару и прилагодили да сваки путник намерник може без проблема прићи извору здравља.

„Ми смо се организовали и направили фонтану и брвнару да може лепо да се вода наточи за пиће и за купање, многи долазе из других градова, захватају воду па се купају у својим домовима“, рекао је Зоран.

Србија има традицију дугу 160 година када је у питању бањски туризам, а Министарство туризма даје пуну подршку како би бање и лековити извори у Србији заживели. Локална самоуправа такође има план за ревитализацију овог поетнцијала кад је у питању здравстени туризам.

слатинска бања
Фото: Рина

„Један од највећих стручњака Ђурић је радио истраживања и доказано је да је вода у Слатинској бањи доста квалитетна за лечење различитих болести. Ми смо донели одлуку о изради планског акта, којим желимо да дефинишемо шта град може да учини да прибави у јавну својину како би изградио један центар. Углавном ту има неколико породичних домаћинстава који се баве издавањем соба а и има и 14 када. Изградњом РХ центра у власништву државе Србије све остало се подиже на виши ниво. Радимо на статусу бање и убеђен сам да ће и то бити завршено до краја године“, рекао је градоначелник Милун Тодоровић.

Слатинска бања на мапи

Удаљеност између Слатинске бање и Чачка аутом износи 16,3 км, и потребно је око 22 минута вожње.

Рина