Погледајте одежду од цариградске атлас свиле у којој је кнез Лазар сахрањен (ФОТО)

Одежда у којој је кнез Лазар сахрањен чува се од педесетих година у Музеју Српске православне цркве.

одора кнеза лазара

Уочи Видовдана, Музеј је припремио и на сајту објавио идеалну реконструкцију у три-де формату, која приказује како је одежда изгледала пре оштећења, пише РТС.

Богатство и изобиље одликовало је све одоре српских владара. Лазарева је током година неповратно оштећена јер су поклоници узимали делове за срећу и оздрављење. Реконструкција јој враћа пурпурну боју, бисере и друге украсе, а открива и порекло тканине.

„Одежда је настала од тканине из италијанског града Луке. Све што можете да видите у Музеју што се везује за Србе светитеље и владаре је направљено од цариградске атлас свиле. Ово је лампас свила, која је брокатна има златном и сребрном нити извезене различите мотиве“, објашњава Наталија Стокановић, кустос Музеја Српске православне цркве.

Истраживање је потврдило, једна од највећих реликвија Музеја Српске православне цркве припада периоду пре Косовске битке, а тврдња да ју је кнез Лазар носио у боју и у њој страдао, само је легенда.

Видовдан је јединствена прилика да се сетимо заслуга кнеза Лазара за српски народ, његовог светитељстког орната и онога чиме је задужио Србе, али такође да укажемо на лепоту културе српског средњег века, богатство и изобиље када је реч о уметничком стваралаштву“, напомиње др Миљана Матић, заменица управника Музеја Српске православне цркве.

одора кнеза лазара
Фото: РТС printscreen

Одежда је део сталне поставке Музеја.

„Одмах поред плашта изложена је Похвала монахиње Јефимије, такође предмет везан за кнеза Лазара. Док је у плашту било увијено његово тело, овом похвалом је прекривена његова глава. У питању је рад деспотице Јелене Мрњавчевић, жене деспота Угљеше Мрњавчевића, и она не само да је од уметничког великог значаја него и за нашу књижевност“, наглашава др Владимир Радовановић, управник Музеја Српске православне цркве, а пише РТС.

Колики је значај Лазаревих моштију и одежде за нашу историју потврдио је и Други светски рат. Мошти су тада спасене од усташа и сачуване захваљујући великом ангажовању професора Радослава Грујића, а свечана тканина кришом пренета у Београд и годинама чувана баш у улици Цара Лазара.

Хронограф / Данас