МИСТЕРИОЗНА ПОЗОРНИЦА НА КРОВУ Врх зграде у Балканској крије старо здање са БУРНОМ ИСТОРИЈОМ

На врху зграде у Балканској улици, преко пута хотела „Москва“ и одмах поред Теразијске терасе, налазе се остаци мистериозне позорнице старе, по свему судећи, дуже од једног века.

остаци мистериозне позорнице
Фото: Ј. Жигић, РАС Србија

У својој дугој и богатој, али бурној историји, Београд је претрпео многе промене. Нису се мењали само називи насеља и улица, него су и многи објекти изгубили или променили намену. Има и оних који су измештени, док су неки у прошлости култни простори данас потпуно заборављени. Један од њих је и већ поменута позорница која се налази у самом центру града, а за коју је тек покоји Београђанин чуо.

Реално, могуће ју је видети само са околних објеката, пошто је завучена негде иза бившег биоскопа „20. октобар“. Ипак, њени остаци и данас делују импозантно, а фотографије с краја 20-их година прошлог века откривају сву њену лепоту и моћ, попут најпознатијих античких грађевина.

остаци мистериозне позорнице
Позорница се данас може видети само са околних објеката/Фото: Ј. Жигић, РАС Србија

– Према неким мојим архивским списима, први подаци о овој позорници појављују се још у периоду балканских ратова, зна се тек толико да се ту налазила летња сцена на којој су се изводиле представе. Међутим, у неким белешкама поред једне старе фотографије забележено је и име Бранислава Нушића. Моја је претпоставка да је и ово била једна од његових идеја која је касније спроведена у дело. Он је, наиме, желео да сачува стари Београд са модерним духом Запада – објашњава историчар Видоје Голубовић, напомињући да су многа културна здања Београда, попут Павиљона Цвијета Зузорић, рађена баш по идеји Нушића.

остаци мистериозне позорнице
Овако је позорница изгледала 1928. године/Фото: Приватна архива

Њен изглед је, по свему судећи, нарушен током бомбардовања у Другом светском рату, да би је затим додатно нагризао зуб времена. Ипак, дуги низ деценија је била у функцији.

Верује се да је средином прошлог века ова позорница представљала летњу сцену студентске организације „Индекс“, док се она главна налазила у подруму зграде. Поред позоришних представа, на крову су се пуштале и биоскопске пројекције, а три пута недељно организоване су и игранке. Студентска књижица била је улазница на кров.

остаци мистериозне позорнице
Некада игранке, данас сателитске антене/Фото: Ј. Жигић, РАС Србија

У овој згради од 1946. до данас налази се и АКУД „Бранко Крсмановић“ који је такође био корисник ове позорнице, док је касније била једна од главних џез и рок сцена.

– Према неким нашим подацима, тачно је да су ту биле организоване представе и игранке за младе. Чак је и наше академско позориште ту изводило своје премијере док није саграђена посебна сцена – прича директорка „Крсманца“ Ива Радуловић, која је приче о овој позорници слушала од баке и деке, који су се баш ту први пут срели.

остаци мистериозне позорнице
Слушала приче о позорници од баке и деке: Ива Радуловић/Фото. Ј. Жигић, РАС Србија

Станари зграде начули су за приче о представама и игранкама на крову, али са сигурношћу једино потврђују да тога у последњих 30 година сигурно није било.

Снимани филмови и музички спотови

На позорници са које се пружа један од најлепших погледа на Београд снимане су сцене филма „Суботом увече” из 1957. године, а неколико деценија касније и спот популарних Партибрејкерса.

Спорно и власништво

Комплетна зграда је, према причи појединих станара, тренутно у фази реституције, а тераси која би требало да буде заједничка свима већ неко време због нерешених комшијских односа немају приступ.

Р. Бјелић, Блиц

Видео: Како се Београд мењао кроз деценије