Mанастир Грачаницу прeтварају у галерију слика! (ФОТО)

У унутрашњости цркве манастира Грачаница данас су уграђени рефлектори који стварају атмосферу боравка у галерији или музеју, пажњу верника усмеравајући на фреске.

Нови изглед унутрашњости цркве
Новоуређена унутрашњост цркве манастира Грачаница. / Фото: КМ Новине

Како КМ Новине сазнају у петак, уочи Задушница, извођени су радови чији је циљ био инсталирање рефлектора изнад фресака старих неколико векова, бисера српске културе.

Током радова бушени су, оштећивани и видно другачије преуређивани зидови на којима су окачени рефлектори. Неки од првих посетилаца посведочили су нам да су у ту сврху бушене чак и неке фреске. Све то могло је да буде решено рефлекторима са пода, који су и конструисани за овакву намену.

Рефлектор ружи зид грачаничке цркве
Нови рефлектор у унутрашњости Грачанице

На овај начин, очигледно са намером да ова инсталација буде трајна, фреске су битно истакнуте и привлаче сву пажњу посетилаца. Верници, који у овај манастир долазе ради молитве, како је већ обичај читавих 700 година уназад, сада су у великом проблему, јер им је пажња усмерена на зидове, уместо досадашњег полумрака који је битно могао да умири расејане мисли. Тешко је сконцентрисати се у простору који је сада намењен визуелном ужитку, истицањем форме изнад суштине. Не само што је верницима нарушено њихово право на молитву већ је овим и сама црква у правом смислу речи – оскрнављена.

„Ако је Црква могла 700 година без рефлектора, шта ће нам то сада“ каже Д.П. који је фотографисао рефлекторе, због чега су представници узурпиране Епархије рашко – призренске позвали тзв. „Косовску полицију“ да интервенише, што је она и учинила, тражећи га на адреси на којој станује. Полицији је уручен и видео снимак са камера које су негде биле скривене, а вероватно су раније инсталиране и то, како сазнајемо, такође у унутрашњости храма, а на коме се наш саговорник види да је присутан у цркви. О читавом догађају ћемо опширније известити кроз дан или два.

Ово није прво скрнављење манастира од тренутка безаконог прогона надлежног епископа Артемија. Кроз двориште средњевековне светиње пропуштане су шиптарске бициклистичке трке, као гости са највишим почастима примани су страни државници, од којих треба истаћи Хилари Клинтон и свакако поменути Атифете Јахјагу, у својству „председнице Косова“. Почетком ове године манастир су званично посетили и представници такозваних „Косовских оружаних снага“.

Сви они одавде су у свет слали промотивну слику о „успешном отцепљењу Косова и Метохије“, што у присуству представника СПЦ добија на својој апсолутној пуноћи, заокружујући шиптарску „државу“ и правдајући све почињене злочине, у то име, над Србима.

Као најодговорнији за извршавање ових налога, од кога год да стижу, свакако се може именовати узурпатор трона Епархије рашко – призренске, Теодосије. У годинама иза нас, ревносно је показивао да су му земаљске ствари и власт далеко пречи од монашког позива коме се, наводно, посветио.

У изјави за КМ Новине Зорана Миљевић, дипломирани теолог и бивши саветник у Министарству за КиМ, каже да „ако су информације о томе тачне, онда је то неовлашћено и нестручно извођење радова на споменику културе, који је под заштитом државе Србије и УНЕСКО-а, и починиоци (налогодавци и извршиоци) треба кривично да одговарају за оштећење – ко год да су“.

КМ Новине

грачаница рефлекторграчаница рефлектори