Данска: СРБИЈА НЕ ПОСТОЈИ, Београд је главни град Косова

На друштвеним мрежама осванула је необична мапа која се користи у школама за обуку возача у Данској.

данска
Фото: @Mirzolini1/Твитер

Један корисник друштвене мреже „Твитер“, усликао је мапу у ауто-школи у Данској, која за разлику од осталих мапа које се користе у западном свету, не приказује Косово одвојено од Србије. Ова карта је, наиме, специфична по томе што на њој Србија уопште не постоји, него је преименована у Косово, а главни град великог Косова је Београд.

Да се подсетимо, Данска је још 2008. године признала независност такозване „Републике Косово“. Може се рећи да су картографи буквално протумачили крилатицу „Косово је Србија“.

Колико је лицемерно понашање Данске у односу на Србију и тзв. Републику Косово, добро илуструје прошлогодиња реакција министра спољних послова Србије Ивице Дачића на изјаву данског дипломате Сорена Јасена Петерсена да Србија чини све како би дестабилизовала Косово.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је  тада као „врхунац лицемерја” изјаву бившег шефа Мисије УН-а на Косову и Метохији Сорена Јасена Петерсена да Србија чини све како би дестабилизовала независност Косова, а као нарочито цинично да ЕУ треба снажније да услови Србију.

„Па која то земља на свету прихвата једнострано проглашено отцепљење дела своје територије? Па што се његова држава Данска толико труди да задржи Гренланд који је далеко 3 500 километара или Фарска острва која су на 1 300 км”, упитао је Дачић у изјави за медије.

Дачић указује да је Петерсен нашао за сходно да напада Србију што не аплаудира независности Косова, иако је, како подсећа, био шеф Мисије УН, организације чија је резолуција 1244 и даље на снази.

„Србија је посвећена политици мира, поверења у региону, али неће одступити од става да је дијалогом потребно пронаћи трајно решење”, поручио је Дачић истичући да Србија не дестабилизује Косово, већ да то чини Приштина одбијајући да формира Заједницу српских општина предвиђену Бриселским споразумом.

„А нарочито цинично звучи позив Петерсена Европској унији да снажније услови Србију, и да је питање статуса Косова решено”, оценио је Дачић указујући да би било добро да то тражи од своје државе Данске, која је поништила једнострано проглашену независност Фарских острва.

„Нешто је труло у тим принципима данског дипломате Петерсена. Нек их примењује на другима, на пример, нека почне од своје државе”, наводи Дачић у изјави, саопштило је Министарство спољних послова.

Бивши шеф Мисије Уједињених нација (УН) на Косову Сорен Јешен-Петерсен у интервјуу за Косовски сервис РСЕ рекао је да Србија „чини све како би дестабилизовала независност Косова”.

Петерсен сматра и да Европска унија (ЕУ), како каже, мора да буде јаснија према Србији, тако што ће јој ставити до знања да је за напредак на европском путу потребан прекид дестабилизације Косова, укључујући прекид деловања и на северу.

Петерсен је том приликом рекао и да главни проблем којим ЕУ треба да се бави јесу „дестабилизујући напори Србије”, наводећи и да су Србија и Косово сели за преговарачки сто због ЕУ, а да праве воље за решавање проблема и регионалне стабилности не постоји.