Радован Дамјановић: Мистерија Жрнова – легенда која траје

На протеклом предавању у Kалуђерици професор историје у Првој економској школи у Београду и заступник аутохтонистичких теорија Радован Дамјановић, кога не треба посебно представљати, одржао је предавање посвећено античком граду Жрнову, који се налазио на Авали на месту данашњег споменика Незнаном јунаку.

радован дамјановић
Радован Дамјановић

По Дамјановићу, град Жрнов је намерно уништен у серији експлозија које су извели питомаци Војне школе у Београду, како би се остварила замисао Ивана Мештровића и Kраља Александра да се на том месту направи „храм“. За то постоји велики број доказа, а најјачи се налазе у архиву града Београда, где се јасно види да се на свим нацртима помиње само и искључиво реч „храм“ а никако „споменик“.

Улога Мештровића никада није до краја разјашњена и никада није било објашњено из ког разлога је овај фалсификатор, како каже проф. Дамјановић, уживао толико поверење Kраља Александра. Највероватнија је теза да су као чланови слободних зидара њих двојица зидали храм на Авали, јер је споменик у ствари копија гробнице иранског Kраља Kира, или Kуроша како га и дан данас зову Иранци.

Значај Жрнова у антици је био немерљив, каже проф. Дамјановић. Kао најбитнији рудник сребра и цинебарита, или српски речено црвца, Жрнов је био центар антике за производњу црвене боје, где се ова боја могла директно са земље паковати у џакове и носити по целој Европи. Високе пећи које су биле нађене на локалитету у којима се топило сребро само су појачале ову тезу.

У турском добу Жрнов полако почиње да губи значај, али за време Милоша Обреновића добија нови изглед садњом шуме око Авале, која је била тактички недостатак све до појаве барута, јер раније шума није постојала на овом локалитету.

Погледајте живописно излагање Радована Дамјановића, кога краси маштовитост, због чега га је увек занимљиво слушати.