Британци извршили инвазију на 90 одсто светских земаља, а САД на 80 одсто

Познато је да су Британци волели да освајају различите земље света за своју империју, али колико су волели, постало је јасно тек кад је неко сео и избројао све те земље.

британци

Историчар Стјуарт Лејкок се са задовољством пријавио да бесплатно обави бројање, а своја открића је представио у књизи „Све земље на које смо извршили инвазију: И неколико оних за које нисмо имали прилику“. Књига је верна свом називу и износи податке о томе да, од 200 земаља света, у овом или оном облику, Велика Британија није извршила инвазију само на 22. Процентуално гледано, Британци су напали чак 90 одсто свих земаља света.

Када видите ту цифру, инстинктивно се почешете по глави. То је природна реакција. Јер, како су, за име света, Британци нашли времена за сва та освајања? Познат нам је слоган „Сунце никад не залази у Британској империји“, али ово је бесмислено. У свом приказу књиге, Џеспер Копинг из британског Телеграфа, анализира Лејкокову методологију и закључује да је аутор сувише слободно дефинисао реч „инвазија“, односно прешироко је тумачио. Он је, наиме, под инвазијом подразумевао сваку врсту војног присуства на некој територији, било да је у пролазу или услед употребе силе, претње силом, ради преговора или споразумно“, објаснио је Копинг. Упади британских пирата, приватних бродова, или наоружаних истраживача су такође убројани, под условом да су деловали уз одобрење британске владе.

Ако бисмо прихватили горње критеријуме, имали бисмо прилично доброг другопласираног кандидата за награду најангажованије империје света: Сједињене Америчке Државе. Мерење обима америчког присуства по свету је прилично незгодан изазов, који заслужује књигу за себе. Уосталом, да би овај задатак био праведан, морала би да се узме у обзир не само класична инвазија, него и све врсте меке моћи које Америка користи да би бринула о својим интересима у свету. Ипак, држећи се Лејкокове методологије колико год је то могуће, подаци Министарства одбране показују да САД имају војно особље неке врсте у чак 153 државе широм света. То је прилично велика већина од 190 земаља, са којима САД има дипломатске односе. Иако је војно присуство у неким државама мало (у држави Габон САД има једну трупу), то је ипак присуство.

Значи, Британци су извршили инвазију на 90 одсто светских земаља, а САД на 80 одсто. Како Копинг истиче, јако мали број земаља које је Британија напала, и формално је постало део империје. Пошто „формална империја“ није реч која се лако преводи у савременој историји САД, дозволићемо Британцима да уживају у награди за највећу империју.

Атлантик

Превод: Хронограф