Патријарх гаси пожар у САД: На Флориди почиње сабор од кога се очекује епилог спорова који потресају СПЦ у Америци

Иринеј, Максим и Лонгин тврде да су радили уз одобрење Сабора и Синода

спц у сад
Патријарх Иринеј у посети Српској православној парохији Светог Саве у Сан Петерсбургу на Флороди / Фото: СПЦ

Судбина повученог Устава епархија СПЦ у САД, будуће функционисање Цркве у Северној и Јужној Америци, њен назив и правни статус – питања су која ће се наћи на дневном реду Црквеног сабора у Клирвотеру, на Флориди, коме присуствује и патријарх српски Иринеј. Његов први задатак биће утврђивање реалног стања у коме се налази СПЦ на америчком континенту, решавање многобројних проблема и помирење завађених свештеника и епископа, при чему се не искључује ни одговорност појединих владика због претходних потеза.

Епархије у САД у средиште пажње Патријаршије дошле су после прошлогодишњих потеза иза којих стоје тројица епископа – Максим, Иринеј (Добријевић) и Лонгин – да ограниче деловање СПЦ на простору САД и, како се тврди, без благослова Патријаршије, прогласе свој устав.

Спорни Устав СПЦ биће повучен, тврди протојереј-ставрофор Србољуб Милетић за Спутњик:

– По изјавама и обећању свих страна можемо готово са сигурношћу рећи да је та ствар завршена. Патријарх Иринеј је са њима већ био у комуникацији пре доласка у САД. Епископ Лонгин, када је видео да је то изазвало веома негативне реакције у ширем кругу, како међу верним народом, тако и међу епископима, рекао је да ће бити против тога. Он је то први одлучио, а за њим су и епископи у Америци Иринеј и Максим одлучили да одустану од тог устава.

Овај случај, међутим, открио је и да у Америци букти тихи рат између појединих епископа, свештеника и дела верника. Тројицу владика оптужују и да су прекинули правни субјективитет СПЦ у САД и под знак питања довели својину над црквеном имовином. О томе сведочи и недавно саопштење владика канадског Митрофана и јужноамеричког Кирила, који су се оградили од низа поступака америчких владика.

спц у сад
Црква Светог Ђорђа

Тим поводом огласили су се Централни црквени савет и Епархијски савет СПЦ у Америци који поручују да су епархије у САД и њени епископи непоколебљиво и нераздељиво сједињени и саставни су део Српске цркве. Владике из САД у обраћању Новостима, преко портала Сербијан тајмс, поручују да је све њихове поступке одобрила Патријаршија. Они тврде и да је Устав СПЦ за САД донет по одлуци Сабора одржаног у Београду маја 2018.

Епископи из САД објашњавају да су извршили задатак развијања световно-секуларног легалног модела само за епархијске некретнине (манастире, епископске резиденције и слично) у САД.

Пратићемо и даље ситуацију

Централни црквени савет и Епархијски савет СПЦ у Америци нашем листу препоручују да се „посветимо акутним проблемима у Србији“. Редакција Новости од свог оснивања држи се начела да извештава о свим догађајима значајним за наш народ без разлике да ли је реч о матици или иностранству. Праћење ситуације у Српској цркви на тлу САД саставни је део нашег посла. Што се црквених проблема у Америци тиче, надамо се да ће бити решени на најбољи начин, у духу слоге и јединства нашег народа и његове Цркве.

Р. Драговић, Новости

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.