Умро Дејвид Рокфелер, глава „најмоћније породице на свету“

Њујорк – Милијардер, банкар и филантроп Дејвид Рокфелер преминуо је у 102. години живота, мирно у сну у свом дому у Покантико Хилсу, саопштила је породица.

дејвид рокфелерРокфелер је најмлађи од шесторо деце Џона Д. Рокфелера јуниора и био је последњи живи представник своје генерације Рокфелерових.

Био је на челу једне од најмоћнијих породица на свету и после смрти своје браће и сестара је постао „чувар“ богатства и човек који је управљао једном од највећих пословних, али и филантропских империја на планети.

Шокантно: Титова Југославија трајала захваљујући Рокфелеру!

Према подацима листа „Форбс“, Рокфелерова имовина је процењена на две милијарде долара.

„Амерички капитализам је донео више користи људима него било који систем у било ком делу света у било ком тренутку у нашој историји. Проблем је побринути се да се тај систем спроводи најефикасније и најпоштеније могуће“, говорио је Рокфелер, преноси АП.

Студирао је економију на Харварду и Универизету у Чикагу, служио је војску, а затим је пословну каријеру отпочео у чувеној банци „Чејс“, коју су, иако је породица имала само пет одсто акција, многи звали „Рокфелер банком“.

После 35 година каријере у којој је двадесет година био на челу „Чејс Менхетна“ отишао је у пензију 1981. године, када је имао 65 година.

Имао је огроман утицај у свету и део је последње генерације која је концентрисала новац и моћ само у најужем кругу породице.

Како преноси АП, састао се са више од 200 шефова држава у више од 100 земаља света током каријере, а често је дочекиван као и да је сам највиши државни званичник.

По завршетку пословне каријере, трудио се да одржи моћ породице и бавио се добротворним радом, због ког је добио и највеће америчко признање за цивиле – Председнички орден слободе 1998. године.

Његова породица је саопштила да је Дејвид Рокфелер донирао више од две милијарде долара разним институцијама – од Рокфелер Универзитета, преко Харварда, до низа музеја.

Оженио се Маргарет Меграт 1940. године и иза себе је оставио шесторо деце. Супруга му је преминула 1996. године.

Б92