Прво 3Д скенирање Титаника у пуној величини открива остатке најпознатнијег брода на свету као никада пре (ВИДЕО)

Истраживачи дубоког мора завршили су прво дигитално скенирање Титаника у пуној величини, јасно и детаљно приказујући целу олупину. Како су саопштили из тима Истраживача то је највећи пројекат подводног скенирања у историји.

титаник
Фото: Youtube printscreen

Представљен у среду, 3Д скенирање је резултат шестонедељне експедиције на месту где се налази олупина у северном Атлантику, која је започела у лето 2022. године, током које су истраживачи користили две подморнице на даљинско управљање – по имену Ромео и Јулија – да мапирају целу олупину и околину од око 3 миље.

Истраживачи су урадили више од 700.000 слика из сваког угла да би направили виртуелну, тачну 3Д реконструкцију.

„То је апсолутно дигитална копија један на један, односно „близанац“ Титаника у сваком детаљу“, рекао је Ентони Гефен, шеф Атлантик Продакшнс који је урадио документарни филм о пројекту, за Асошијетед прес.

Снимање има и научну вредност

Скенирање, које омогућава да се брод види као да је вода око њега исушена, такође може открити више детаља о путовању брода преко Атлантика 1912. године. Процењује се да је око 1.500 људи умрло када је Титаник потонуо 15. априла 1912, пошто је ударио у санту леда на свом првом путовању од Енглеске до Њујорка.

Ричард Паркинсон, оснивач компаније за истраживање дубоког мора „Магелан“, верује да подаци износе 10 пута више од било ког подводног 3Д модела икада раније.

„Магелан“ је извео пројекат скенирања у партнерству са Атлантик Продакшнс.

„На дубини од скоро 4.000 метара то представља изазов, а на локацији такође постоје струје — и не смемо ништа да дирамо како не бисмо оштетили олупину“, рекао је Герхард Сајферт из Магелана, који је водио планирање за експедицију за Би-Би-Си.

Како каже, све је детаљно обрађено и снимљено.

„А други изазов је то што морате да мапирате сваки квадратни центиметар — чак и незанимљиве делове. Као и на пољу крхотина, морате да мапирате блато, али ово вам је потребно да попуните све између занимљивих објеката“, рекао је Сајферт.

Истраживачи радили седам месеци на пројекту

После експедиције у северном Атлантику, истраживачи су провели седам месеци у приказивању велике количине података које су прикупили. Следеће године би требало да изађе документарни филм о пројекту. Гефен је рекао да се нада да ће скенирање помоћи истраживачима да боље разумеју шта се догодило са Титаником.

„Све наше претпоставке о томе како је потонуо, као и многи детаљи о Титанику, потичу из спекулација, јер не постоји модел који можете реконструисати или радити на тачним удаљеностима. Узбуђен сам јер ће овај квалитет скенирања омогућити људима да у будућности сами прођу кроз Титаник.“, рекао је он за АП.

Стевица Рајчетић, Блиц