Истраживање: Мушки мозак стари брже од женског

Мушки род је осетљивији на оштећење мозга и слабљење меморије. У студији која је објављена у часопису Brain Imaging and Behaviour научници су објавили да мушки мозак стари брже од женског. Према истраживањима универзитета у Сегедину, мушкарци су осетљивији на бржа оштећења мозга. Мађарска студија је показала да јачи пол брже губи меморију и когнитивне способности и да се код њих чешће јављају болести као што су Алцхајмер и Паркинсон

Мозак
ФОТО: Профимедиа

Мушки мозак стари брже од женског, тврде научници са Универзитета у Сегедину.

Студија изведена на 103 испитаника, 53 мушкарца и 50 жена просечне старости 32 године, која је подразумевала и скенер мозга, показала је да јачи пол брже губи меморију и когнитивне способности и да се код њих чешће јављају болести као што су Алцхајмер и Паркинсон.

Код мушкараца, старењем брже пропада и таламус, врло битан за прослеђивање информација. Ова студија би требало да помогне у проналаску ефикаснијег лека за Алцхајмерову болест.

Начињени су снимци мозга сваког испитаника и уочена је разлика у субкортикалним структурама мозга између полова.

Од раније се зна да се присуство сиве масе која је у првом реду повезана са процесуирањем и спознајом, смањује како старимо. Научници су били прилично изненађени открићем да се тај процес код мушкараца догађа много брже него код жена.

Мушкарци губе много више сиве масе

Још важније је да је студија нагласила да мушкарци губе више мождане сиве масе у делу мозга који управља емоционалним процесима и кретањем. Пол тако може да објасни истрошено когнитивно функционисање и некада абнормално емоционално понашање код старијих мушкараца. Додатно, старење погађа таламус, главни центар мозга за пренос информација по мозгу.

Студија ће свакако помоћи разумевању менталних поремећаја у старијем добу и како се носити са тим проблемом. Још увек није откривен ефикасан третман за менталне поремећаје старијег доба као што је Алцхајмер.

Хронограф