Ударна вест: Према првим проценама Емануел Макрон је председник Француске

AFP: Према првим проценама, Емануел Макрон је председник Француске.

председник француске
Фото: REUTERS/ Robert Pratta

Независни центристички кандидат за председника Француске Емануел Макрон однео је данас убедљиву победу над својом противницом, лидерком деснице Марин Ле Пен, показују прве процене медија.

Макрон је освојио између 65,5 одсто и 66,1 одсто гласова у другом, одлучујуц́ем кругу гласања, док је Ле Пенова добила између 33,9 одсто и 34,5 одсто гласова, наводи АФП.

Макронове присталице почеле су да се окупљају у дворишту Лувра у Паризу где планирају да прославе његову победу, јављају француски медији.

Излазност до 17 часова била је 65,30 одсто, што је мање него у првом кругу, али и 2012. године у другој рунди.

У другом кругу председничких избора у Француској победио је центристички кандидат Емануел Макрон показују прве пројекције и излазне анкете. Према анкети Ипсоса Макрон је освојио 65,1 одсто гласова а кандидаткиња Националног Фронта Марин ле Пен 34,9 одсто. Ле Пенова честитала Макрону на победи.

Недуго после затварања биралиша огласио се француски премијер Бернар Казнев који је рекао да су Французи изабрали Макрона за председника. Како је рекао, француски народ је изабрао да задржи своје место у срцу Европе.

Марин Ле Пен је позвала Макрона и честитала му победу.

„Пожелела сам му успех пред огромним изазовима који га чекају“, рекла је Ле Пенова.

Из угла Макроновог изборног тима, телефонски разговор Макрона и Ле Пенове био је „кратак и срдачан“.

Право гласа имало је укупно 46,97 милиона Француза уписаних у бирачке спискове, укључујући 1,3 милиона изван Француске. Гласало се на 66.646 бирачких места.

Проценат Француза који нису гласали у другом кругу највећи је за последњих скоро 50 година и износи више од 25 одсто, преноси АФП позивајући се на изборне анкете.

Биографија Емануела Макрона

председник француске
Емануел Макрон са женом Брижит Троње/ Фото: ЕПА/Yoan Valat

Емануел Макрон, оснивач и лидер независног покрета „У марш!“, бивши је банкар који се никада досад није кандидовао на изборима, а био је економски саветник садашњег председника Франсоа Оланду и потом министар економије.

Овај амбициозни 39-годишњи новајлија у политичким водама, који важи за заговорника пословања и дерегулативе, уздрмао је, међутим, француску политику умећем искусног политичара, наводи Би-Би-Си.

Потиче из северног града Амјена, из лекарске породице, а школовао се у Паризу где је студирао филозофију, након чега је постдипломске студије завршио на престижном Институту политичких наука и у елитној Националној школи администрације.

Године 2008. придружује се кући „Ротссилф & Си“, где четири године ради као инвестициони банкар, а први пут је „укус власти“ осетио под Оландом коме је постао економски саветник, да би 2014. преузео и дужност министра економије.

Као министар је укинуо прописе који су дотад важили у неким индустријским секторима и дозволио да продавнице дуже раде недељом.

Радио је за социјалистичку владу, али су му се поједини у левом крилу партије супроставили, па је после две године проведене на функцији министра поднео оставку и основао сопствени, независни покрет.

Страствено се залаже за европске интеграције и тржиште ЕУ сматра кључним за Француску како би, каже, препородила своју исцрпљену економију.

За већи део француске пословне заједнице постао је „дашак свежег ваздуха“, с листом политичких предлога у корист пословања усмерених на подстицање привредног раста.

Макрон има план о јавним инвестицијама вредан 50 милијарди евра који би обухватио обуку за посао, прелазак са угља као енергетског извора на обновљиве изворе енергије и модернизацију инфраструктуре.