СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ! Коначно знамо право ПОРЕКЛО СРБА

Развој нових технологија, омогућио је да анализом генетског материјала из скелета, данас са већом сигурношћу говоримо о настанку и кретању праисторијских популација, а самим тим и откријемо порекло СРБА!

порекло срба
Лепенски вир/Фото: Интермагазин.рс

Пре годину дана објављена је европска мапа хаплогрупа, која поред тога што показује генетски састав различитих популација, истовремено је открила и које групе народа деле заједничког претка.

Халпогрупе се могу базирати на Y-ДНК, оном који се преноси с очева на синове, што значи да приказују само мушке заједничке претке. Поред тога, постоји и мтДНК, која се преноси с мајки на потомке оба пола. На основу анализе ове мапе, која у обзир узима само Y-ДНК, сазнајемо да групе И1, И2б, И2а1 и И2а2 спадају у мезолитске Европљане, групе Н1ц1, Г2а, Е1б1б и Т спадају у неолитске имигранте, а групе Р1а, Р1б, Ј1 и Ј2 спадају у имигранте из бронзаног доба.

Пре неколико дана, пристигли су резултати првих анализираних скелета са територије Србије и то из три најпознатије археолошке културе које се везују за наше просторе: Лепенског Вира, Старчева и Винче.

Од 39 анализираних узорака један припада Старчевачкој култури, три су из Винче а чак 35 са четири локалитета културе Лепенски Вир: Власца, Падине, Хајдучке Воденице и истоименог налазишта Лепенски Вир.

Анализом су обухваћени ипсилон хромозом, који се наслеђује искључиво по мушкој линији, митохондријална ДНК, која се наслеђује само по женској линији, као и укупна (аутозомална) генетика, која обухвата анализу свих хромозома осим полних.

Гледано по мушкој линији (ипсилон хромозому), Срби су доминантно потомци Словена јер њихову генетику има више од половине Срба. Гене који се везују за предсловенско становништво Балкана (Илире, Трачане, Келте) носи око 35 одсто мушкараца, док око 10 одсто мушкараца води порекло од разних германских племена, пре свега, Гота, Нормана и Саса.

Гледајући укупну генетику, више од половине Срба носи генетику предсловенског становништва Балкана. Остатак потиче од Словена, Германа и неких других мањих група народа које су у различитим периодима пролазиле овим просторима или се насељавале на Балкану.

Ова студија је дефинитивно доказала да није било хиљада година континуитета становништва на овом простору, од Лепенског Вира, Старчева и Винче до данас. То значи да Срби нису директни потомци само прастановника из Лепенског Вира јер је Балкан очигледно био прометно место и било би сулудо очекивати да је становништво остало непромењено током целог тог периода.

Ко су преци Србина каквог данас познајемо и који генетски запис носи у себи, можете погледати на нашем графикону хаплогрупа и приложеној табели.

порекло срба
Фото: Телеграф.рс

И2*/И2а (јужнословенски, сардинијски) 33%
Е1б1б (грчки/балкански, блискоисточни, северно-афрички) 18%
Р1а (словенски, кургански, аријевски) 16%
И1 (германско-нордијски) 8,5%
Р1б (келтски, баскијски, италски, фризијски, саксонски) 8%
Ј2 (грко-романски, анатолијски, месопотамски) 8%
Н (урало-фински, сибирски) 2%
Г (кавкаски, грузијски, јерменски) 2%
Q (хунски, средњоазијски) 1,5%
Т (египатски, блискоисточни) 1%
И2б (германски-саксонски) 0,5%
Ј*/Ј1 (јеврејски, арапски) 0,5%

Извор: днкпорекло.рс/Телеграф