Вљора Читаку: ОВК је најуспешнији ослободилачки покрет, а независност Косова ЈЕДИНИ КОМПРОМИС

Амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку изјавила је поводом позива на компромис и историјски договор Срба и Албанаца да је независност Косова управо тај компромис, не прихватајући идеје о решењима дуж етничких линија.

вљора читаку

„Независност Косова, као што је проглашена 2008, јесте компромис. Ахтисарејив предлог је био тежак и болан компромис“, рекла је она на седници СБ УН о Косову.

Она се успротивила предлозима о подели Косова као решењу.

„Обнова идеје о решењима дуж етничких линија је опасна за читав регион. Ако одбацимо мултикутарлизам и етничку разноликост унутар наше сопствене државе, у оквиру наших граница, како онда планирамо да постојимо и коегзистирамо у Европској унији“, рекла је она.

Вљора Читаку је нагласила да Косово и његова независност нису привремени пројекат.

„Косово је ту да остане заувек, нормализација и помирење не може се достићи поделом и разменом“, навела је амбасадорка.

Према њеним речима, Србија мора да се суочи са својом прошлошћу због, како је навела, своје деце и будућности.

„Ми смо независни и то се неће променити. Косово је држава која припада свим својим грађанима — Албанцима, Србима, Црногорцима, Ромима, Турцима, свима нама и нико ми више неће рећи да зато што сам Албанка не заслужујем да живим на Косову“, каже она.

Она је рекла да ће пропасти сваки покушај ревизије историје.

„ОВК није терористичка организација, већ најуспешнији ослободилачки покрет у новијој историји“, тврди Вљора Читаку.

Она је као и на ранијим седницама затражила окончање мисије УН на Косову, наводећи да се новац потрошен на Унмик може „боље потрошити“, као и да не постоји потреба за редовним тромесечним заседањем СБ УН о Косову.

Када је реч о формирању нових институција, она је рекла да је тај процес у току, те да упркос разликама све политичке партије имају исти циљ, а то су евроатлантске интеграције.

Такође је навела да је Приштина сада фокусирана на сарадњу са НАТО-ом и формирање војске наводећи да Косово жели активно доприноси регионалној и светској безбедности.

„Учинићемо све да убедимо Србе да ће косовска војска бити и њихова и нећемо дозволити никоме да има право вета над тим процесом“, рекла је она.

Она је рекла да ће Приштина применити све договоре постигнуте у Бриселу, али да нормализација односа са Београдом не може да буде једнострана.

Амбасадорка је оптужила Србију да уместо нормализовања односа прави препреке у регионалним и међународним форумима, крши делове Бриселског споразума.

Са друге стране, како тврди, „Косово ће применити све договре из Бриселског споразума и у складу са препорукама Уставног суда успоставити ЗСО“.

Танјуг