„Југословенски Џејмс Бонд“ – Човек који је УБИЈАО ЗА ТИТА

Бивши тајни агент и Титов шпијун Слободан Митрић, познатији као Kарате Боб, побегао је из Југославије након што је одбио да изврши једно убиство у тадашњој Југославији. Преминуо је у Амстердаму у новембру прошле године. Митрић је у Холандију стигао 1973. године када је у Амстердаму, за Божић, убио тројицу Срба због чега је добио 13 година затвора.

југословенски џејмс бонд
Фото: Anefo/Rob Bogaerts/Wikipedia

Иако је полиција званично наводила да је у питању обрачун подземља, Kарате Боб, како су га звали због владања овом борилачком вештином, тврдио је упорно да је реч о професионалном задатку једног тајног агента.

Након издржане затворске казне није се вратио у тадашњу Југославију због процене да би могао да буде убијен, али га држава Холандија ипак проглашава „непожељним странцем“. И поред тешких животних услова, готово без икаквих права, 43 године непрекидно је живео у Амстердаму, пише аваз.ба.

За време издржавања затворске казне написао је мемоаре које су му издавачи објавили под насловом „Титов тајни агент“ (Geheim agent van Tito), а потом је објавио још неколико интригантних наслова о подземљу и пословима тајних служби.

У књизи је представљен као југославенски Џејмс Бонд и у њој потанко објашњава како је за потребе југословенске тајне службе ликвидирао мете у земљама Источног блока, Француској, Шведској и Белгији и пред чијим шармом жене никада нису биле равнодушне.

Од смрти његове партнерке 2006. године холандске власти одбиле су да му доделе било каква социјална примања, смештај као и здравствену заштиту. Занимљив је податак да и кад су се венчали, Митрић није имао новца, па је церемонија у градској већници одржана у понедељак, када парови могу да се венчају бесплатно.

Митрић никада није признао ликвидације, односно јесте, али овим речима:

„Нисам убио никога. Само сам ликвидирао непријатеље државе и криминалце“.

Да би преживео, у Холандији је објавио пар књига и драма, међу којима и „Бој на Kосову“. Био је на ивици да се 1992. године придружи српским паравојним снагама, али се није усудио да се врати на територију бивше Југославије па је остао у Амстердаму. Тамо је током 1992. године штампао летке преко којих је позивао на „освету против непријатеља Србије“.

Kада је министар Герд Лирс одлучио 2012. године да га депортује у Србију, Митрић је већ био тешко болестан. Последње дане провео је на тавану једне напуштене школске зграде у источном делу Амстердама. Пронађен је случајно и у тешком стању превезен у болницу где је убрзо и преминуо.

Avaz.ba

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.