„СРБИЈАГАС“ НЕМА ПАРА за набавку гаса – БАЈАТОВИЋ тражи кредит: ЧИМЕ ЋЕМО СЕ ГРЕЈАТИ?

„Србијагас“ нема пара за набавку гаса за предстојећу зимску сезону и због тога ће се краткорочним кредитом задужити 30 милиона евра, а као гаранцију да ће новац бити враћен банци, фирма ће дати менице, сазнаје „Блиц“.

србијагас
Не зна где је новац/Фото:Youtube printscreen

Додуше, у јавној набавци, која је расписана средином августа, стоји да је кредит потребан како би се покрила текућа ликвидности компаније, међутим прави разлог за ново задуживање је мањак пара потребних да се затвори финансијска конструкција према „Гаспрому“ за испоручене количине гаса. Да не би дошло до проблема у снабдевању овим енергентом током зиме, руководство компаније одлучило се за краткорочни кредит, који треба да се врати у наредних годину дана. То је једини начин да се не поремети динамика испоруке гаса, односно да резервоари у Банатском двору буду пуни за предстојећу зимску сезону.

Да ситуација није наивна, показује и податак, да новац мора да се обезбеди брзо, до средине октобра, када је рок да се „Гаспрому“ уплати на рачун. У супротном, и привреда и домаћинства могли би да остану без плавог енергента. Тако ће већ постојећи дуг од близу милијарду евра, бити увећан за још 30 милиона, што додатно може да наруши стабилност компаније.

Извор „Блица“ из „Србијагаса“ тврди да је овај потез био неминовност.

– Компанија новац мора да се обезбеди до средине октобра јер у супротном неће бити гаса. Кредит је краткорочан и у наредних 12 месеци мора да се исплати. То јесте скуп начин за обезбеђивање гаса, али „Србијагас“ нема новца. Да се мало више штедело, вероватно се не би скупим кредитом обезбеђивао новац и прасе гојило уочи „Божића“. Наиме, кратким роком можемо да дођемо у ситуацију да нам банке ову услугу наплате скупље. Али, да будемо коректни, није само кривица у компанији, већ и у власти која намеће „Србијагасу“ да послује на своју штету. Тако је одлукама владе наметнуто да компанија потраживања за испоручени гас конвертује у капитал фирме која је дужник. По том основу мањак у каси „Србијагаса“ од 2008. до 2016. године, био је било близу 400 милиона евра. То је трајно изгубљен новац који је компанија морала да надокнади кредитима – тврди наш саговорник.

Стручњаци, пак, кажу да то јесте проблем, али да не може бити оправдање за нова задуживања „Србијагаса“.

– И „Србијагас“ и многа друга јавна предузећа имала би паре за своју основну делатност да се из њихових каса не подмирују и партијске потребе. Вероватно је за то било пара, али их нема за оно што је примарна делатност. Неозбиљно је да месец дана пре него што ће почети грејна сезона, Бајатовић установи да нема пара за гас и да расписује јавну набавку. Шта ће се десити ако падне набавка? Да ли ће нам славине „Гаспрома“ бити заврнуте, па ће се грађани Србије који се греју на овај енергент смрзавати или морати да се греју на струју? Све у свему, бојим се да и овај кредит ипак не падне на леђа грађана – каже Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија.

Бајатовић: Лети пунимо, зими враћамо

Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић потврдио је сазнања „Блица“ да је расписан тендер за кредит од 30 милиона евра.

– Новац је потребан за ликвидност, односно плаћање гаса који се пуни у подземном складишту Банатски двор током лета, а кредит ће се враћати током зиме, када се тај гас продаје. Треба да се зна да „Србијагас“ од 2012. године није правио нова задуживања за куповину гаса и тренутно „Гаспрому“ не дугујемо ништа, то јест сав гас се плаћа у валути – рекао је Бајатовић за „Блиц“.

ЕКСКЛУЗИВНО! Др Горан Буџак: Шта ако СРБИЈА остане БЕЗ РУСКОГ ГАСА – алтернативни извори снабдевања

Блиц