ПЕЧЕЊЕ ПАПРИКА – НОВИ „ЗЛОЧИН“ због кога ћете платити казну, а понегде и ОТИЋИ У ЗАТВОР

Сезона печења паприка увелико је почела, мирис се шири зградама и парковима, али би Београђани морали да припазе где и како распаљују ватру за зимницу јер им прети казна од 5.000 динара.

печење паприка
Фото: sitel.com.mk

Београђанима ништа не пробуди толико храбрости, сналажљивости и креативности као када треба да се обрне паприка.

Многи од њих црвене шиље пеку у рернама и на електричним роштиљима, али ајвар није јефтин спорт, нарочито ако се прави навелико. Да би смањили рачуне за струју још набрекле од топлих дана и употребе климе, један део се одлучује на роштиљање на отвореном. И куну се да је укус бољи када се паприка испече на дрва.

У скоро сваком мањем парку могу се наћи ти комшијски штекови где суседи наизменично или удруженим снагама припремају поврће на плотнама које су однекле донели или их сами направили. Тако паприке умеју да зацврче и на врху старе челичне фелне, са гвозденог бурета из кога се диже оџак у кућној производњи, са колица из супермаркета, па чак и са преправљеног бојлера коме су додате металне ноге. Највећа опасност свакако прети од ватре на самој земљи због које се, ако се не угаси правилно, обично комшијској журци у неком тренутку придруже и ватрогасци.

А ако иза себе оставе неред, ајвар ће им бити скупљи за 5.000 динара, колико износи казна за тај комунални прекршај.

– Kомуналној полицији је од почетка ове године упућено 10 пријава које се односе на печење парика на тераси или на јавној површини. Kомунална полиција поступа и по Одлуци о одржавању чистоће, по којој ће за свако прављење нечистоће на јавним површинама уследити казна од 5.000 динара – рекли су нам из Kомуналне полиције.

Kако су навели, ако Београђане затекну како на импровизованој и неадекватној пећи на приватном отвореном поседу пеку паприку, на лицу места ће направити записник и проследити га комуналној инспекцији надлежне општине која ће одлучити о даљој судбини кувара.

Дими се на Чукарици, Новом Београду…

Зарад ајвара најчешће се диме Чукарица, Нови Београд, Земун, Раковица и Палилула, но чак и у самом центру града мирис печеног поврћа нас подсети да је лето увелико прошло.

Може на Ади и Kошутњаку

Добра алтернатива су Ада Циганлија и Kошутњак. Ако ураните, стићи ћете на време да уграбите неки од постојећих зиданих роштиља – ем је сигурно, ем напољу цела породица може да ужива.

У Канади Срби због ајвара иду у затвор

Брачни пар Росић, који већ годинама живи у Канади, нашао се лицем у лице с канадским правосудним органима, и то због печених паприка!

печење паприка
Фото: sitel.com.mk

Како кажу, иако су Србију напустили давно, припремања зимнице се никад нису одрекли, као ни печење црвене паприке шиље за ајвар на старински начин.

– Ми већ годинама печемо паприку и спремамо ајвар у свом дворишту. И не само ајвар, но и остали киселиш, и до сада нико није имао примедби. Живим у Канади од 1989. године и добро знам све њихове прописе. Баш због тога нисам палио ватру на отвореном, него у бурету, па на буре ставим жицу за роштиљ. Међутим, очигледно да је то некоме сад засметало, претпостављам да ме комшиница пријавила, па су нам убрзо у двориште дојурили ватрогасци, а потом је стигла и тужба неколико дана касније – објашњава Горан Росић и додаје да је на неколико рочишта са канадским делиоцима правде имао озбиљних проблема.

– Рецимо, једном судији није се допалао како сам се обукао, јер сам на суђење дошао у мајици с ликом Владимира Путина на којој је писало: “Све иде по плану”, а на глави сам носио личку капу с ресицама на којој је био извезен двоглави орао. Судија се разбеснео, рекао ми да сам провокатор и захтевао је да скинем капу, али ја сам то одбио, рекавши му да кад нареди Пакистанцима да скину турбан, тад ћу и ја скинути мој српски фес – прича наш саговорник и напомиње да поступак против његове жене Анице и њега још траје, али и да ових дана очекује судски расплет догађаја.

– Канађани обожавају ајвар, сваке године смо нашим канадским пријатељима жена и ја поклањали по теглу, а у госте кад нам долазе траже ајвар и зими и лети. Можда у понедељак кад је заказано рочиште понесем и судији једну, сумњам да ће моћи да одоли – каже кроз смех Горан и напомиње да је према важећем канадском закону за непоштовање забране паљења ватре на отвореном у одређено време прописана казна у Канади 50.000 долара, а ко нема да плати иде у затвор годину дана. Ипак, оптимистичан је и нада се срећном крају.

Канадски сенат се извинио Росићима! Росић је, како каже, више из шале тражио у судници и преводиоца, и то за себе за бошњачки језик, јер је Србин рођен у Јајцу, а за жену за српски. Међутим, тај захтев је поприлично наљутио судију. – Судија ми је дословно рекао: У мојој судници муслиман не може да буде присутан. Шокирао сам се и казао му да је расиста. Не могу да грешим душу, тог судију више никада нисам видео у судници, а поводом тог проблема пре два дана стигло нам је и писмо од канадског сената са извињењем.

печење паприка
Горан Росић:/ Фото: Аlo.rs

Блиц/Ало!