Шок у Лондону: Британске џентлмене згрозили злочини усташа — у Сребреници

Парламентарци, дипломате из различитих земаља света и професори најпрестижнијих универзитета у Лондону који никад нису чули за злочине у НДХ били су шокирани. Меморијална фондација „Јасеновац и Холокауст“ из Лондона одржала је историјско предавање у Парламенту Уједињеног Краљевства о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата у НДХ.

јасеновац
Фото: ССО/јавно власништво

Предавање је, како за Спутњик каже директорка те фондације Драгана Томашевић, одржано ради подизања свести о злочинима који су се десили у Независној држави Хрватској, а које је почињено од усташког режима.

Јасеновац – Њихова је ћутња вечна

Парламентарци, дипломате из различитих земаља света и професори најпрестижнијих универзитета у Лондону који никада нису чули за злочине у НДХ, додаје Томашевићева за Спутњик, били су шокирани.

„Има доста људи који никад нису чули за то. Сви знају за Немачку као великог злочестог играча током Другог светског рата, али нико не зна за Независну државу Хрватску. Упоредо са мојим говором ишла је и презентација, па су слике које су приказиване за њих биле шокантне“, сведочи Томашевићева.

Подупирала сам свој говором, додаје она, и помињањем Сребренице 1941. године кад је 29 батаљон под командом Јосипа Курела ушао и побио у Сребреници и околним селима 2.260 људи, затим геноцидни поход фра Филипа Мајсторовића на села Шарговац, Дракулић и Мотике и народну основну школу у Шарговцу.

„У тим селима су усташе успеле да побију за један дан 2.300 људи, жена и деце без иједног испаљеног метка. Поменула сам такође и цркву у Глини, цркву у Кусоњама, у којој је држано око 700 људи који су спаљени живи“, напомиње директорка фондације „Јасеновац и Холокауст“.

јасеновац
Логор Јасеновац/Фото: Wikipedia

Фондација се не бави политиком већ истином, посебно наглашава она, говоримо у име оних чија је ћутња вечна.

Иначе, интернационална комисија за откривање истине о Јасеновцу је препознала потребу да се у Западној Европи оснује нека организација која би ширила глас истине и дизала свест о злочинима који су се десили у Другом светском рату. Тако је 2014. године настала „Јасеновац и Холокауст“ меморијална фондација.

Та организација са седиштем у Лондону као једина добротворна регистрована организација у Западној Европи која се бави овом тематиком диже ову свест тако што, рецимо, иду у средње школе и предају о Другом светском рату и геноцидима који су се десили у Независној држави Хрватској.

Србија ће помоћи рад фондације

Такође, организују Холокауст меморијалне дане на Светог Саву сваког 27 јануара. Потом држе разне манифестације, организују историјска предавања као што су одржали у Парламенту Велике Британије.

Тренутни циљ фондације је да изгради меморијални центар у Доњој Градини. Прво питање после предавања у Парламенту Велике Британије било је зашто је такво стање у Доњој Градини.

„Отворила сам питања и одговоре. Боли ме Доња Гранина на 280 ари налази се испод 400.000 жртава, лешева. Десна обала Саве је српска страна и ту је Доња Градина. Неке од гробница, четири или пет, стоје уз саму обалу, наравно природа чини своје и Сава како иде и поткопава своје обале тако да гледајући са леве стране кад је водоток низак можете да видите кости на десној обали како избијају. Сава полако копа и носи те кости“, указује Драгана Томашевић за Спутњик.

јасеновац
Хрватска ТВ прекинула Пуповца чим је поменуо Јасеновац/Фото: printscreen

Фондација је добротворна организација. За догађаје налазе донаторе и ослањају се на добру вољу народа.

То је, како каже Томашевићева, препознала Србија и спонзорисаће следећи Холокауст меморијални дан 2018. године.

Предавање у Парламенту Британије, каже на крају Драгана Томашевић, није било ни провокација, нити одговор на посебну политичку иг%