ЈЕДИНСТВЕНО ОТКРИЋЕ У ЕГИПТУ: Археолози пронашли гробницу ризничара и писара Рамзеса II и гробнице других високих личности

Археолози су у Египту пронашли гробницу главног ризничара Рамзеса II.

откриће
Мемфис / Фото: Илустрација

Тим археолога пронашао је у Сакари, огромној некрополи надомак Каира, гробницу Птах-М-Виаха, главног ризничара чувеног фараона.

Сакара је протеклих година место невероватних открића, а најновије је резултат рада тима археолога са Каирског универзитета, саопштило је Министарство туризма и антиквитета.

Осим гробнице, тим је пронашао и гробна места других великодостојника, укључујући и гробницу ратног вође Хора Мохиба који је касније постао фараон 19. династије древног Египта.

„Оно што ову гробницу чини јединственом је локација“, рекла је др Ола Ел Агузи која је била шеф експедиције. „Известан број важних војних лидера, државника и аристократа је ту сахрањен, већином су живели у време владавине Рамзеса II“, додала је она.

Осим што је био ризничар, Птах-М-Виах је био и краљевски писар, главни надзорник стоке и главни администратор понуда у Рамзесовим храмовима у Теби, данашњем Луксору.

Познат као Рамзес Велики, Рамзес II владао је Египтом од 1279. до 1213. п.н.е. и други је најдуговечнији владар у египатској историји.

Сакара је некада била гробље краљевске престонице Мемфиса и дом је најстарије преживеле пирамиде у Египту.

откриће
Каиро / Фото: Илустрација

У јануару, власти су саопштиле да су пронашли читав низ древних гробница са стотинама дрвених сандука.

Курир