СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛО – СРЕЋНО и Богом благословенo навечерје и празник!

Славарима широм наше васељене, срећна Слава!

свети архангел михаило

Аранђеловдан је хришћански празник који се прославља 21. новембра (8.новембра по старом календару).

По броју људи који је у српском народу слави као своју крсну славу, она се налази на другом месту.

У тој строгој ангелској хијерархији, где влада савршена једнодушност у послушности нижих чинова вишим, за војводу је изабран Архангел Михаило, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст. Сваки народ има свог ангела хранитеља, заправо, сваки хришћанин има свог ангела хранитеља и чувара, те стога морамо имати на уму да, шта год чинимо или мислимо, јавно или тајно, то чинимо у присуству свог ангела. А на дан Страшног Суда сабраће се огромно мноштво ангела небесних око престола Христова и објавиће се дела, речи и мисли сваког од нас, а тада нека нас Бог помилује и нека нас спасе молитвама Својим, свети Архистратиг Михаил и бестелесне небесне силе.

Свети Архангел Михаило је представљен како у својој десној руци држи копље којим попире Луцифера, а у левој палмову гранчицу. Он се сматра чуварем вере православне и борцем против јереси. Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе Светог Михаила, да, пошто га сматрају живим светитељем, не спрема се жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер се жито припрема за душе предака,а не за душу свеца,који је пред Богом жив.

Молитва Светом Архангелу Михаилу

Свети Архангеле Божији Михаиле, одагнај од мене духа лукавога који ме искушава.

О, велики Архистратиже Божији Михаиле – победниче демона!

Победи и уништи све моје видљиве и невидљиве непријатеље, и умоли Господа Сведржитеља, да ме спаси и одбрани од сваке болести, смртоносне ране и изненадне смрти, сада и увек и у векове векова.

Амин.

Сабор Светог Архангела Михаила

Свети Архангел Михаило, симбол борбе против зла и сила небеска која прихвата душе умрлих мерећи им добра и зла дела, слика се као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

Од давнина су људи празновали ангеле Божје, али се то често изметало у њихово обожавање. Јеретици су их понекад тумачили као богове или сматрали створитељима читавог видљивог света. На четири до пет година пре Првог васељенског сабора одржан је Лаодикијски помесни сабор, који је својим 35.правилом, установио исправно поштовање ангела.

У време римског папе Силвестра и александријског патријарха Александра установљен је празник архистратига Михаила и прочих сила небесних у новембру. Зашто баш у Новембру? Новембар је заправо девети месец од месеца марта који се сматра тренутком стварања света. А девети месец после марта узет је због девет ангелских чинова који су најпре створени. Свети Дионисије Ареопагит, ученик апостола Павла, описао је, ових девет чинова у књизи „О небесној Јерархији“.

У тој строгој ангелској хијерархији, војвода ангелске војске је архистратиг Михаил, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао собом у пропаст.

Међу ангелима влада савршена једнодушност и строга хијерархија у послушности нижих чинова вишим, а свих укупно светој Божјој вољи.

свети архангел михаило

Многи хришћани славе светог архистратига Михаила кога сматрају живим светитељем, али се припрема жито за славу. Аранђеловдан је једна од најчешћих крсних слава код Срба.