Убио је најлепшу жену Холивуда у 9. месецу трудноће: Коначно је отишао на Божји суд

„Сви смо ми Бог, али сви смо ми и Сотона онолико колико смо и Бог. Сви смо ми све, али сви смо и ништа. Морамо бити свесни себе и освестити се!“, изјавио је приликом једног интервјуа Чарлс Менсон, човек који је 1971. године осуђен на доживотну казну затвора због организовања убиства осморо људи.

чарлс менсон
Чарлс Менсон/Фото: Profimedia

Вођа опскурног култа је имао 83 године када је умро у калифорнијском затвору, јавиле су агенције.

Менсон и његови следбеници починили су неке од најмонструознијих злочина прошлог века, а све у име уверења и припадања секти Чарлса Менсона.

Починили су вишеструка убиства, а између осталог убили су и познату глумицу Шерон Тејт, супругу редитеља Романа Поланског, која је била у деветом месецу трудноће. Менсон и његови сарадници чинили су тзв. „Породицу Мансон“ иако нису били ни у каквој родбинској вези, а представљали су својеврсни култ који је настао као мешавина хипи културе и секташког екстремизма.

чарлс менсон
Шерон Тејт и Роман Полански/Фото: Profimedia

По Менсоновим наређењима чланови његове „породице“ починили су насилна убиства, за која је он веровао да су почетак „Хелтер Скелтер“ рата.

Иако су Менсон и његови сарадници осуђени на смрт, већ следеће године је укинута смртна казна у Калифорнији па су им пресуде аутоматски промењене у доживотне затворе.

Чарлс Менсон је своју смрт у 83. години тако дочекао у затвору Коркоран у средишњој Калифорнији. Чак једанаест пута тражио је помиловање.

Према неким новим сазнањима форензичара, Менсон и његови следбеници су убили више људи него што се то до сада мислило.

Човек који је помогао да Менсон и чланови култа заврше у затвору, бивши помоћник државног тужиоца Стив Кеј, не искључује могућност да су Менсонови убили још људи: „Осудили смо их за сва убиства која смо тада могли доказати. Јесу ли можда убили још некога? Могуће.“

чарлс менсон
Фото: Profimedia

Менсон је рано започео с криминалом, када је после серије пљачки, са 12 година завршио у поправном дому. Његов социјални радник закључио је да се ради о агресивно антисоцијалној особи високе интелигенције (121 ИQ). У једном од поправних домова силовао је другог дечака држећи му нож под грлом, после чега је завршио у правом затвору. Две године касније, постао је узоран затвореник и пуштен је у мају 1954.

Врло брзо се поновно нашао у затвору због крађа, учествовања у проституцији и агресивних напада, где је током једне од процена забележено да Менсон има „ретко виђену потребу да буде у центру пажње“. Други пут је пуштен 21. марта 1967.

После тога, најпре је ушао у музичке кругове који ће поступно довести до убиства Шерон Тејт, а потом је срео и девојку која се није превише противила да њен дечко у њихов стан доводи и друге девојке. Тада се и родила идеја о „породици“.

Менсон је веровао како ће у Америци доћи до „рата међу расама“ из којег ће он изаћи као вођа новог друштвеног поретка, а чак му је и успело да увери своје следбенике како је он реинкарнација Исуса Христа. Да, у томе су му помогле дроге, а они који су га у то време познавали приписују му и невероватну харизму којом је привлачио следбенике па их увлачио у свет свог изопаченог култа.

О Менсону и његовим следбеницима снимљен је чак и филм „The Manson family“.

Стил Курир