Краљица Марија је на данашњи дан деци Београда приређивала нешто посебно: Нема ко је није волео! (ФОТО)

Материце су највећи хришћански празник мајки у Србији познат још од давнина. У нешто ближој историји, најлепше га је на нашим просторима прослављала краљица Марија Карађорђевић.

краљица марија
Краљица Марија Карађорђевић/Фото: Wikipedia

Данас су Материце, народни празник који увек пада у другу недељу пред Божић. Овог јутра, деца би требало да поране и мајкама вежу ноге каишем, гајтаном или обичним канапом. Како би се ослободиле, мајке би деци требало да „плате“ тако што ће им дати поклон који су раније припремиле. Онда деца, али и остали укућани честитају празник.

Материце су највећи хришћански празник мајки у Србији познат још од давнина. У нешто ближој историји, најлепше га је прослављала краљица Марија Карађорђевић.

Тих дана, сва београдска деца су сањала о томе да једног дана буду баш она изабрана да за Материце иду у двор и „везују краљицу“.

На двор су ишла како деца из виђенијих престоничких кућа, тако и она из сиротишта и из сиромашнијих породица. Све је њих краљица редом даривала.

краљица марија
Материце на двору Карађорђевића -изабрана ученица везује ноге краљици Марији

Следећи њен пример и најугледније београдске даме су почеле да се утркују у томе која ће свечаније обележити Материце и поделити више поклона деци. Престоничке госпође постајале су масовно жустре чланице добротворних друштава, а највише „Кола српских сестара“ којима су главни празник биле Материце јер су тада делиле поклоне сиромашној деци.

Краљичин гест пренео се и на мушке припаднике елите, па је ускоро у Београду заживео још један обичај – на Очеве, када су изабрана деца „везивала“ градоначелника.

Неодољива српска торта: Краљица Марија ју је лично спремала и делила за празнике! (рецепт)

краљица марија
Фото: Thinkstock

Коре од ораха и беланаца и два крема по краљичином избору чине ову прелепу торту.

Краљица Марија је била веома омиљена српска владарка, због своје непосредности у контактима са обичним људима, људи су могли да је виде како шета у парку око двора, где је штетала у обичним „бата“ патикама какве су тада носиле многе наше жене. Она је за децу штићенике Завода за сиромашну децу, сама месила торту чији рецепт вам представљамо и сваке године им делила на празнике. Коре од ораха и беланаца и два крема по краљичином избору чине ову прелепу торту.

Припрема: У једном суду умутити чврст снег од беланаца. У другом суду омекшали маслац умутити са шећером, па постепено додавати брашно, орахе и ванилу, кад се добије једнолична маса додавати беланца кашику по кашику и лагано сјединити. Пећи у обавезно подмазаном и побрашњеном плеху, величине 30×35цм, око 20-25 минута на око 180 степени, проверити чачкалицом.

У посебној чинији умутити жуманца са шећером у праху и ванилом и прелити преко печене коре, затим вратити у рерну да се суши на лаганој температури око 20 минута на 100 степени, боцнути чачкалицом и битно је да на чачакалици не остаје жути крем.

На лаганој ватри растопити шећер и маслац са млеком и додати млевене орахе. Смесу прелити преко жутог фила и оставити да се охлади, затим посути млевеним орасима.

Дневно.рс / Србијуволимо.рс