Султан забранио Божић – Ципрас Божић слави у Београду

Хасанал Болкијах, султан Брунеја, конзервативне исламске монархије на северу острва Борнео у Азији, одлучио је да забрани прославу Божића. Свакоме ко се усуди да јавно празнује божићне празнике прети пет година затвора или новчана казна у износу од 18.000 евра, а у неким случајевима предвиђена је и новчана и затворска казна.

Божић
Султан Хасан Болкиах/Фото: Ројтерс

Хришћански празник је забрањен да се не би „нанела штета исламској вери“. Казна ће задесити све који буду у празничном расположењу па чак и оне који буду носили капе Деда Мраза, пише Индепендент а преноси РТС.

Грађани који нису муслиманске вероисповести, односно хришћани, уколико буду желели да обележе Божић, мораће то да учине у оквиру својих заједница али и да претходно обавесте власти. Такорећи, у тишини и уз претходну напомену.

Службеници Министарства за верска питања обилазе радње и јавне објекте како би се осигурали да нико од власника не украшава јелке и излоге и не поставља лутке Деда Мраза.

У Брунејима је строго забрањено муслиманима пропагирати другу веру. Важећи закон, који се ослања на шеријатски, донео је 2014. лично султан Хасанал Болкиjах (68). У њему су уобичајене казне каменовање, ампутација и бичевање.

С друге стране, закон је наишао на отпор путем друштвених мрежа, а најодважнији су обећали да ће поставити фотографије прославе Божића у државама попут Саудијске Арабије, Ирана и Брунеја, у којима муслимани чине око 65 одсто становништва.

„Ове мере су уведене како би се контролисало слављење Божића, јер то може да нанесе штету веровањима муслиманске заједнице“, саопштило је министарство вере.

Грчки премијер у приватној посети нашој земљи

божић
Алексис Ципрас/Фото: Танјуг

Грчки премијер Алексис Ципрас са породицом божићне празнике слави у Београду, као гост председника Александра Вучића.

Позив који му је председник Србије упутио приликом сусрета, Ципрас је одлучио да искористи управо сада када се у Грчкој 25. децембра обележава најважнији верски празник. Чињеница да је грчки премијер одлучио да овај велики дан који се традиционално обележава у кругу породице и најближих пријатеља прослави у Београду, најречитије говори о јачини и дубини пријатељских веза и симпатија које постоје између два народа али и два политичка лидера.

Ово је, иначе, први пут да премијер Ципрас откако је преузео функцију премијера, Божић слави ван земље и то са целом породицом. Сусрети са председником Вучићем, током ове године неколико пута, од тога два пута у Београду и једном у Солуну, учврстили су њихове међусобне односе па је и ова посета за божићне празнике и потврда јаких политичких веза између две земље.

Овдашњи медији објављују вест о прослави у Београду као ексклузивну и истичу да премијер никада до сада, како пише „Прото тема” није Божић славио ван своје куће”.

Подсетимо, Алексис Ципрас је у званичној посети нашој земљи био у фебруару ове године, а затим се сарадња у оквиру Високог савета за сарадњу наставила на скупу у Солуну и недавно у Београду. Иначе, 2017. година је када је реч о билатералној и политичкој сарадњи била најинтензивнија у последњих 65 година.

Долазак Ципраса ове године био је после седам година, прва посета једног грчког премијера нашој земљи. Тада је истакнуто да нас спајају историјске, политичке и привредне везе али да традиционално пријатељство између два народа своје корене има у историји, у чињеници да је управо у Грчкој, на Крфу, уз помоћ и пријатељство мештана, српска војска обновиле своје снаге и кренула у даље ослобађање отаџбине у Првом светском рату.

Јасмина Павловић Стаменић, Политика