УЈЕДИНИЛА СРБЕ У ГРЧКОЈ: Детаљно је описала њихов живот, а они јој заузврат купују најбоље поклоне (ФОТО)

У почетку је радила као туристички водич за Тасос и као представник за туристичке агенције из Србије, а затим почела да води веома читан блог о острву.

срби у грчкој
Фото: Приватна архива

Српска заједница на Тасосу у Грчкој броји преко педесет људи и постала чврста спона између Србије и Грчке, понајвише захваљујући Ани Николић из Владичиног Хана, која на Тасосу има отворену туристичку агенцију и већ годинама активно промовише острво.

Ана је у почетку радила као туристички водич за Тасос и као представник за туристичке агенције из Србије, а затим почела да води веома читан блог о острву. Туристи из Србије су јој као добро информисану о понуди на острву тражили да посредује у налажењу смештаја.

срби у грчкој
Туристи из Србије доносили су јој поклоне који су се углавном сводили на храну/Фото: приватна архива

То ће временом постати и њено главно занимање јер је отворила туристичку агенцију у којој запошљава 20 људи, највише Срба који живе у Грчкој, али у тиму има и Грке.

– Грци су отворен народ и веома гостољубив. Допада ми се њихова способност за суживот и сарадњу са странцима без икаквих предрасуда. Оно што бих могла да наведем као ману јесте једино нека конзервативност која се односи на Тасос. У питању је затворенија и традиционалнија средина која понекад отежава остварење напреднијих и модернијих идеја – каже Ана.

срби у грчкој
Ана је предложила да јој свако ко жели да јој се захвали, уместо хране и слаткиша поклони књигу/Фото: приватна архива

Како би јој се за учињену услугу захвалили, туристи из Србије доносили су јој поклоне, који су се углавном сводили на храну.

Ана је предложила да свако ко жели да јој се захвали, уместо хране и слаткиша поклони књигу. Тиме је спојила своје две највеће љубави, књижевност, коју је студирала у Нишу и туризам, који је заволела дошавши на Тасос.

– У библиотеци и агенцији имамо неколико стотина књига. Током лета их користе наши туристи, узимају и враћају као у правој библиотеци. Након сезоне члановима српске заједнице пуно значи, јер је то једино место на Тасосу где постоје књиге и часописи. Могу рећи да их доста користе и деца, јер међу књигама имамо и доста бајки и прича за децу – говори Ана.

срби у грчкој
Спојила је своје две највеће љубави – књижевност, коју је студирала у Нишу и туризам, који је заволела дошавши на Тасос/Фото: приватна архива

Она додаје да сматра да је живот на острву Тасос прави извор задовољства за све оне који воле миран живот, без ужурбаности и саобраћаја.

– Смисао живота и среће се трудим да пронађем у себи, и у блиским људима који ме окружују, тако да су Грчка и Тасос само допуна живота који је испуњен љубављу. Када се заврши сезона, прво наравно посетим Србију и родитеље. После тога, уколико нам обавезе у агенцији дозвољавају, и сами отпутујемо негде на одмор, јер је за нас сезона врло напорна. Током зиме и пролећа сам у Грчкој, што на Тасосу и Ситонији што у Солуну – наводи Ана.

срби у грчкој
Када се заврши сезона прво, наравно, посетим Србију и родитеље/Фото: приватна архива

Мишљења је да се у Грчкој тренутно и најбоље живи од туризма.

– Туристичких агенција има заиста много, конкуренција је велика тако да бављење туризмом не доноси огромну зараду, али довољну за пристојан живот. Међутим, Грци који имају сопствене хотеле и собе за издавање имају више него одличну зараду. Исти је случај и са власницима ресторана, кафића и бутика са сувенирима јер је Грчка увек пуна туриста – закључује Ана.

срби у грчкој
Мишљења је да се у Грчкој тренутно најбоље живи од туризма/Фото: приватна архива

Она поручује и да се српска заједница у Грчкој из године у годину шири, а утицај Срба у Грчкој постаје све значајнији.

С.Тасић, Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.