ОБЕЋАЛИ ПА СЛАГАЛИ: Коцијанчић поздравила ДОГОВОР ВУЧИЋА И ТАЧИЈА – Што пре НАСТАВИТИ ДИЈАЛОГ Београда и Приштине

Иако су пре само два дана обећали да неће настављати такозвани дијалог Србије са самопроглашеним косовским институцијама до окончања истраге о убиству Оливера Ивановића, челници Србије и Канцеларије за Косово и Метохију су данас, на дан Ивановићеве сахране, одлучили да дијалог ипак наставе, јављају агенције.

дијалог
Фото: printscreen

Европска унија поздравља договор председника Србије и Косова Александара Вучића и Хашима Тачија о наставку дијалога о нормализацији односа, а сарадња две стране на истрази убиства Оливера Ивановића биће важна за косовску полицију и истражне органе, речено је у Бриселу.

– ЕУ поздравља директну телефонску комуникацију преседника Вучића и председника Тачија и њихов договор да се настави дијалог коме посредује ЕУ односно да се даље нормализују односи – навела је Коцијанчић.

Она је нагласила да је наставак дијалога по свим питањима која су од заједничког интереса „једини начин да се осигура трајна стабилност на Косову, у Србији и целој Европи“.

Коцијанчић је поновила да ће кроз дијалог обе стране бити у могућности и да напредују у својим ЕУ интеграционим плановима.

– ЕУ ради на томе да се дијалог две стране настави сто је пре могуће – поручила је Коцијанчић.

дијалог
Маја Коцијанчич/Фото: europa.eu

Она је поновила да је имплементација свега договореног у дијалогу обавеза коју су обе стране прихватиле и која ће одредити брзину њиховог напретка на путу ка ЕУ.

На питање о сарадњи Београда и Приштине на истрази убиства Оливера Ивановића у ЕУ кажу да се „трагично убиство Оливера Ивановића мора без одлагања истражити, а починиоци извести пред лице правде“.

– Сарадња између органа надлежних за спровођење закона са обе стране биће важна за успех косовске полиције и истрагу која се одвија у складу са договором о правосуђу и полицији постигнутим у оквиру дијалога – изјавила је Коцијанчић.

У Бриселу наводе да је убиство Оливера Ивановића гнусан чин и да је истрага у циљу идентификације починлиаца у току.

Понавља се да су овонедељни технички разговори делегација Београда и Приштине прекинути како би се обе стране фокусирале на овај трагичан догађај.

Танјуг

1 коментар

Comments are closed.