Руски патријарх упозорава: На помолу раскол између грчког и словенског православља

Патријарх московски и целе Русије Кирил изјавио је да данас у православном свету влада криза у којој се примећује утицај спољних политичких сила.

раскол у православљу
Патријарх Кирил / Фото: Православие.ру

„О кризи јасно сведоче озбиљна неслагања између православаца на тему како схватамо уређење васељенског православља… У тој кризи се, наравно, види утицај одређених политичких сила, јер је читава историја цркве праћена тим утицајем и не може се порећи да у свету постоје они који би желели да униште темеље православног живота, да посеју раздор и поделу међу народима“, рекао је патријарх.

Како је истакао, „примећује се тенденција да се грчко, медитеранско православље одвоји од словенског православља, а пре свега од Руске православне цркве, односно да се понови модел раскола из 1054. године и да се тиме ослаби православна црква“.

„Као поглавар РПЦ, чија је дужност да се брине о очувању и јачању односа са свим помесним православним црквама, не могу а да не осећам личну бол због онога што се догађа у нашим односима са Цариградском патријаршијом и са црквама које је Константинопољ увукао у признавање такозване аутокефалне украјинске цркве, која у ствари не представља ништа друго до озакоњење црквеног раскола“, истакао је руски патријарх.

црква у украјини
Почајевска лавра, Украјина/Фото: З. Миљевић, Хронограф

Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да је Руска православна црква под снажним притиском из САД који има за циљ уништење православног јединства. То је посебно приметно у Украјини, Белорусији и низу других држава и региона.

Спутњик