Огњен Војводић: Самозванац Мираш би час у монтенегринске митрополите, час у римокатолике (ВИДЕО)

На руској државној телевизији Русија 1 приказана је репортажа о литијама у Црној Гори против усвајања антиправославног „Закона о слободи вероисповести“.

свети василије острошки
Манастир Острог/ Фото: Профимедиа

У емисији је, поред приказа прославе Божића и протеста против дискриминаторског закона, новинарка Дарја Григоровна разговарала и са самозваним митрополитом „Црногорске цркве“, рашчињеним свештеномонахом Српске православне цркве, који је поред осталог изјавио да би према потреби прешао у римокатолицизам.

Заправо, Закон о слободи вероисповести је закон за прогон православне цркве, усвојен у контексту и континуитету спровођења евроатлантских екуменских и експанзионистичких програма према Истоку, којим је планиран прогон православне цркве са Балкана и Јадранског приморја. Потискивање и потом потпуни прогон православне цркве представља пут похода војно-верске атлантске алијансе према православној Русији, која јесте једини озбиљан отпор евроатлантском освајачком походу на евроазијско Велико копно.

Подсетимо, такозвана Црногорска црква није православна црква, него организација социјалистичке партије на власти, којом партија жели да замени праву православну цркву – Српску православну цркву као предањску и канонску цркву у Црној Гори.

црногорски покрет
Цетиње/Фото: Лука Фортунато, Wikipedia

Такозвану Црногорску цркву не чине ни расколници, то није ни секта, но група грађана са рашчињеним монахом којег представљају као епископа, а које је ангажовала владајућа партија. Слична партијска пракса против православне цркве је спровођена у Социјалистичкој ФР Југославији и Совјетском Савезу, али је комунистички режим у таквим програмима користио канонске епископе, који су сарађивали под присилом.

Један од разлога противправославне политике ДПС-а јесте идеолошка индоктринација њеног руководства идеологијом атеистичког екстремизма, што је везано за одређене генерације васпитане у режиму комунизма тј. прве некрштене генерације рођене на размеђи револуционарног раскида са религијом и враћања вери после потискивања екстремних атеистичких и римокатоличких кадрова у комунистичкој партији Црне Горе. Владајућа партија у Црној Гори је наставак кадровског континуитета Савезa комуниста Црне Горе, који је 1989. године преузео власт партијском кадровском сменом због сукоба у Црној Гори на идеолошкој и верској основи, због напада власти на православну цркву. После распада Совјетског Савеза и увођења вишепартијског државног уређења 1991. променио је назив у Демократска партија социјалиста.

будимир алексић
Мило Ђукановић и Мираш Дедеић

Други разлог је налог атлантске алијансе, која стратешки потискује православне цркве на подручју Јадрана и Балкана, као и на простору Украјине, са циљем прогона православља као саборне верске везе православних народа. Програм атлантског савеза против православне цркве је везан и са формирањем велике Албаније као стратешког савезника.

ДПС је покренула усвајање Закона о слободи вероисповести непосредно после учлањења Црне Горе у НАТО, али је Закон припреман пет година, како изјављују црногорски државни званичници.

Трећи разлог је материјална корист, присвајање материјалних добара православне цркве, коришћење у комерцијалне сврхе црквених храмова, крађа и продаја црквеног имања.

Четврти разлог, али не по важности, јесте унијатска мисија римокатоличке цркве на простору Црне Горе, која је у времену Југославије била стратешки спровођена са циљем асимилације православног становништва.

(Превод на српски можете укључити кликом на опцију у десном доњем углу видео прилога)

Огњенвојводић.инфо