ТРАГЕДИЈА КОД ВИНЧЕ Девојчица уместо у рикверц убацила у прву брзину, аутомобил слетео у Дунав, погинуо ТИНЕЈЏЕР!

Две малолетне особе (17) слетеле су колима у Дунав код Винче. У несрећи је живот изгубио младић Милан С., девојка Милица Л. је прошла са лакшим повредама.

трагедија код винче
Фото: Д. Миленковић/РАС Србија

До стравичне несреће дошло је око 22.40 синоћ. Како сазнајемо, аутомобилом је управљала седамнаестогодишња тинејџерка Милица Л. када је изгубила контролу над возилом и слетела у Дунав.

Како причају за „Блиц“ сведоци ужасне трагедије, Милан и Милица били су у колима паркираним на земљаном путу поред Дунава. У једном тренутку Милан је препустио место возача Милици, како би она пробала да вози. Сведок трагедије рекао је за „Блиц“ да је у том тренутку тинејџерка уместо у рикверц кренула унапред и аутомобил се сјурио у реку!

Како је вода на том месту Дунава плитка, Милица је успела да се извуче из аутомобила док је тонуо и прошла је без озбиљних повреда.

трагедија код винче
Фото: Д. Миленковић/РАС Србија

Сведоци кажу да је младић из непознатог разлога покушао да пређе на задње седиште, највероватније у страху од воде која је надирала у аутомобил и на лицу места се утопио.

Аутомобил „поло“ у ком су се тинејџери налазили води се на породицу страдалог тинејџера.

Беживотно тело Милана С. из аутомобила су извукли рониоци, а увиђај на лицу места трајао је синоћ четири сата.

трагедија код винче
Фото: Д. Миленковић/РАС Србија

И деца за воланом

Малолетници без возачке дозволе често узрокују тешке саобраћајне несреће. Угрожавају своје и животе осталих учесника у саобраћају.

Све је више малолетника који возе аутомобиле без возачке дозволе. Осим што угрожавају свој живот, претња су за безбедност свих у саобраћају, јер су неретко учесници тешких саобраћајних незгода, са још тежим последицама.

Колико је ово честа појава, показују, нпр, и подаци МУП-а РС од пре неколико година, који у својој евиденцији имају тачну бројку малолетника који су изазвали саобраћајне незгоде.

– У првих 11 месеци протекле године у Републици Српској је 78 лица између 14 и 18 година проузроковало настанак саобраћајних незгода – рекла је тада за „Новости“ Гога Давидовић, службеник за односе са јавношћу директора Полиције РС. Према њеним речима, подаци показују да и седмогодишњаци седају за волан и чине прекршаје!

– У истом периоду евидентирано је и 19 лица старости између седам и 14 година који су проузроковали саобраћајке – рекла је Давидовићева.

Нема едукације: Овој проблематици није се посвећивала пажња, јер у школама и кроз медије нема едукације за малолетнике о опасностима седања за волан, кажу у Ауто-мото савезу. – До сада ни једна институција у РС која се бави безбедношћу саобраћаја није овом проблему давала значај, било кроз кампање, или кроз додатну едукацију малолетника. Из анализа МУП-а о безбедности саобраћаја видљиво је да постоји веома велики број саобраћајних незгода које су проузроковала малолетна лица.

Инструктори из аутошкола потврђују да је примећено да велики број кандидата на часове вожње долази са претходним искуством.

Осим у градовима, и у сеоским подручјима се такође примећује масовна вожња аутомобила, мотоцикала и мопеда без регистарских ознака и неисправних.

Малолетници често седају за волан, јер желе да се доказују пред друштвом и најчешће отуђују аутомобил без знања родитеља. Неки то истичу и као обележје статусног симбола, па се хвале тиме што имају могућност да возе аутомобиле. Томе треба додати да се родитељи често правдају да нису знали да је дете узимало кључеве и возило мимо њиховог знања.

трагедија код винче
Фото: Д. Миленковић/РАС Србија

За ову појаву нема много ефикасних законских решења, па родитељи треба да буду опрезнији где остављају кључеве, али не би смели ни да одобравају деци такве радње – сматрају стручњаци. Иначе, у законима не постоји адекватна и ефектна казна, попут забране полагања возачког испита, па полицајцима једино остаје искључење из саобраћаја и новчана казна.

Приредио: Хронограф