МИСТЕРИЈА КОЈА ТРАЈЕ: Зашто су савезници мислили да је фирер ПОБЕГАО у Аргентину – СТАЉИН ВЕРОВАО ДА ЈЕ ХИТЛЕР ЖИВ

Иако је званична верзија да је нацистички лидер Адолф Хитлер извршио самоубиство у свом бункеру у Берлину 1945, теорије завере тврде да је побегао у Аргентину заједно са Евом Браун и да их је штитила тамошња влада.

хитлер
Хитлер и Мусолини/Фото: Profimedia

“… Тврдње да је помогао шесторици врховних аргентинских званичника у скривању Адолфа Хитлера по његовом доласку у Аргентину подморницом. Хитлер се крије у подножју јужних Анда…” – тако почиње белешка на званичном ЕфБиАј меморандуму датираном 21. септембра 1945.

У белешци се даље описују детаљи сусрета између два мушкарца који се догодио у Холивуду, Калифорнија, 28. јула 1945, од којих је један описао сусрет са Хитлером у Аргентини неколико недеља раније.

Проблем је у томе што је Хитлер умро три месеца пре тог сусрета.

Нацистички лидер убио се 30. априла 1945. из пиштоља, заједно са Евом Браун која је попила цијанид. У складу са фиреровом последњом жељом и тестаментом, тела су изнета и запаљена, а остаци чувани на тајној локацији до 1970, кад су кремирани, а пепео расут.

хитлер
Адолф Хитлер/Фото: Profimedia

Прича о смрти најомраженијег човека у историји је добро позната, али где је ту истина? Мистерија живи и 73 године после његове смрти. Недавно су се појавиле теорије да је Хитлер са Евом побегао из Немачке и потражио азил у Аргентини, где је живео до краја живота заштићен тамошњим властима, пише портал All-that-is-interesting.com.

Спекулације, подстакнуте објавом званичних белешки са заглављем ЕфБиАј-а, говоре да је нацистички тандем излажирао самоубиство, да би потом побегао у Јужну Америку.

Према једном документу, ЕфБиАј је регистровао подморницу која путује ка обали Аргентине, где је оставила високе нацистичке званичнике. Остатак информација је из друге руке, које су агенти ЕфБиАј-а добили у замену за политички азил неименованих извора.

Један од њих је тврдио да зна да је Хитлер живео у Аргентини. Рекао је да је био један од четворице који су сачекали његову подморницу и да су биле не једна, но две подморнице. У првој су били нацистички званичници, а у другој Хитлер и Ева.

хитлер
Адолф Хитлер/Фото: Profimedia

Овај извор је додао да не само што их је аргентинска влада прихватила, дочекала их је отворених руку, гарантујући им пуну заштиту. Извор је описао села у која су водили Хитлера и пружио физичке доказе о самом фиреру.

Упркос кредибилности сведока, чије је име редиговано на свим званичним документима, ЕфБиАј никад није пратио ове трагове, дајући теоријама завере још више маха.

Такође, реакције различитих влада на новости о Хитлеровој смрти су додатно увећале наводе да је жив.

Први човек који је објавио Хитлерову смрт био је онај који је именован за његовог наследника. Другим речима, колега нациста. Он је имао много разлога за ту објаву – без Хитлера, савезници ће бити вољни да преговорају о предаји и ослобађању немачких затвореника.

хитлер
Адолф Хитлер/Фото: Profimedia

Ту је и чињеница да савезници никад нису видели Хитлерово тело – оно је спаљено и није се могло идентификовати. Стаљин је тражио да се тело преда, међутим, кад се то није догодило послао је војнике у бункер да га потраже. Тамо су у малом улегнућу испред улаза открили спаљене остатке два тела, наводно Хитлера и Браунове, али је Стаљин био убеђен да то није фирер.

Чак и кад га је тадашњи председник САД Хари Труман питао да ли је Хитлер мртав, Стаљин је одговорио кратко: “Не.”

Лист “Старз енд страјпс” је 1945. писао да је и генерал Ајзенхауер веровао у могућност да Хитлер живи у Аргентини. Сама влада је објавила фотографије Хитлера у разним маскирним варијантама, да би показали свету како би нацистички лидер могао да изгледа у случају да је преживео.

Једна званична верзија и даље говори о двоструком самоубиству у Хитлеровом бункеру, а постоји низ теорија о томе да је преживео, где је отишао и слично. Иако прича о бекству у Аргентину делује као ратна мистерија уоквирена теоријама завере, чињеница да ЕфБиАј никада није истражио трагове наводи на помисао да је било сумњи у званичну верзију.

Србија Данас