Мислили смо да смо искоренили ову болест, а она узима маха! Највише ОБОЛЕВАЈУ ДЕЦА – вакцина НИЈЕ РЕШЕЊЕ

Међу оболелима од респираторних инфекција готово сигурно има и оних који болују од великог кашља, који се сматра искорењеним.

велики кашаљ
Фото: Илустрација

Међутим, многи случајеви ове болести остају неидентификовани, јер лекари, нарочито они млађи, не умеју да је препознају.

Истраживање које је спровео Институт за јавно здравље Војводине, управо то и доказује. Њихови резултати, које „Блиц“ представља, показују да је пертусис или велики кашаљ, у периоду од 2012. до 2014. на територији Покрајине, био регистрован у 298 случајева, што је четири пута више у односу на остале делове Србије, где надзора над овом болешћу углавном нема.

У испитиваном периоду, сваки трећи оболели од великог кашља је био на болничком лечењу због упале плућа, запалења средњег уха, упорног провоцирајућег кашља са зацењивањем и повраћањем, губитка свести, као и пнеумоторакса, односно „пуцања плућа“.

– Увидом у резултате стручне и научне литературе у периоду 2000-2010. године увидели смо да је пертусис обољење које је присутно широм света. Међутим, регистровани случајеви великог кашља у нашој земљи били су далеко испод просека у земљама у којима је успостављен модеран надзор над овом болешћу – каже за „Блиц“ проф. др Владимир Петровић, епидемиолог и директор Института за јавно здравље Војводине.

Према његовим речима, увођењем таквог надзора, у оквиру Посебног програма из области јавног здравља, за територију Војводине 2012. године, створени су услови да се утврди учесталост и дистрибуција пертусиса на територији Новог Сада, а касније и шире у Војводини.

– У надзор су били укључени Дом здравља Нови Сад и установе терцијарног типа. За само прва три месеца спровођења активног надзора, стопа појаве великог кашља била је већа него за претходних десет година – каже за проф. др Петровић.

Лекари у Војводини, који су били укључени у надзор, пре него што је покренуто истраживање, били су едуковани како да препознају ово оболење.

Вакцина не штити трајно

Шеф одсека за имунизацију у Институту за јавно здравље Војводине, доц. др Мирољуб Ристић, објашњава да се велики кашаљ јавља како код деце, тако и код одраслих.

велики кашаљ

– За разлику од периода пре увођења надзора, када је пертусис регистрован искључиво у најмлађем узрасту, спровођењем Програма смо доказали да је ово оболење присутно у свим узрастима. Због тога што оболење има типичну клиничку слику код млађих, а нарочито код невакцинисаних, велики кашаљ се чешће региструје у овом узрасту. Међутим, узрасно специфичне стопе пертусиса су, осим у узрасту деце млађе од једне године, биле највише код деце школског узраста, без обзира на то да ли су или нису били вакцинисани. Зашто? Због тога што је вакцинални имунитет против овог оболења ограниченог трајања – каже доц. др Ристић.

Дете умрло због великог кашља

Доктор објашњава да је у Војводини забележен и смртни случај од великог кашља и то код детета од две и по године. То се догодило 2014. године, али с обзиром да је дуго трајало истраживање лекара од чега је дете умрло, тек је у 2015. години званично потврђено да је био у питању велики кашаљ. Због тога је у званичну статистику, ова смрт унета тек за наредну, 2015. годину.

Огроман допринос смањену оболевања и умирања од великог кашља у свету има вакцинација. После увођења имунизације, у појединим срединама, учесталост великог кашља је стоструко смањена. Међутим, ово оболење је и данас водећи узрок смрти међу заразним болестима против којих се спроводи имунизација и сматра се ендемски присутним у свим деловима света, па тако и у Србији.

велики кашаљ

Компликације

Осим компликација у виду пнеумоније, код оболеле деце присутне су и неуролошке компликације (конвулзије, енцефалопатија – нарочито присутне код новорођенчади), запаљење средњег ува, анорексија, дехидратација, епситакса, развој пнеумоторакса, појава херније, пролапс ректума.

Код старијих оболелих, осим пнеумоније, присутан је проблем уринарне инконтинеције, прелома ребара, развој синкопе и колапса.

Смртност од великог кашља је највећи међу најмлађима и у ери пре и у периоду после увођења вакцинације, јер новорођенчад млађа од два месеца не могу бити вакцинисана, па је смртност висока и у вакциналном периоду.

Блиц/Хронограф